Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
A dajka galambok alkalmazásáról

 

A DAJKAGALAMBOK ALKALMAZÁSÁRÓL
 
 
 
A galambtenyésztésben évszázados hagyománya van a rövidcsőrű galamb fajták fiókáinak a szülőpárok helyett hosszúcsőrű galambfajtákkal történő felnevelésének. Az utóbbi évtizedekben már egyre több díszgalamb fajtánál, sőt kiállítási célból tenyésztett haszongalamboknál is használnak dajkagalambokat a tenyésztők. A dajkáltatást azért alkalmazzák, hogy ezáltal növeljék a felnevelt galambfiókák számát, oly módon, hogy a szülőgalambokkal történő nevelés nehézségeit kiküszöböljék. Az esetek egy részében elveszik a tojásokat a nagysúlyú szülőpárok alól, azért, hogy azokat össze ne törjék, vagy a kikelt fiókákat ne nyomják agyon, ne verjék ki a fészekből. Dajka alá teszik a tojásokat azért is, hogy az értékes szülőpárok gyakrabban rakják le tojásaikat, ezzel növelve a fiókák számát.
A rövidcsőrű fajtáknál sem a nevelési ösztön hiánya miatt kell dajkáltatni a fiókákat, hanem azért, mert a fiókák két hetes kora után a rövid csőr miatt mechanikailag válik nehézzé az etetés. A szülő által adott takarmány egy része nem kerül a fiókák begyébe, szétszóródik a fészekben, a hiányosan táplált, éhes, de még egészséges fióka ezután még türelmetlenebbé válik, szinte nekiront az etetéssel próbálkozó szülőnek, nagy vehemenciával követeli az etetést, ebben a felfokozott idegállapotban még kevesebb takarmányhoz jut a fióka, folytatódik az eléhezés, a szülő is kerülni fogja agresszív fiókáját, és ha a tenyésztő mesterséges táplálással nem avatkozik be, néhány nap alatt bekövetkezik az elhullás.
Az sem utolsó szempont a dajkával történő nevelésnél, hogy a szülőpárokat megkíméljük a fiókák felnevelése idején bekövetkező kondícióromlástól, mely azt eredményezi, hogy a következő tojások biológiailag kisebb értékűek lesznek, a fiókák kelésgyengén jönnek a világra, esetleg nem tudnak kikelni.
Érdekes módon a galambtenyésztés magyar irodalmában nem találkoztam a dajkáltatás módszerének és a nevelés tapasztalatainak leírásával. Ezért határoztam el, hogy 30 év rövidcsőrű tenyésztés során összegyűlt ismereteimet leírom, biztos vagyok benne, hogy más fajták tenyésztői is tanulhatnak belőle.
A dajkáltatásnak három módszerét ismerem: az egyik, amikor a tojásokat dajkagalamb alá teszik és a fiókákat kikeléstől kezdve a dajkák nevelik. Ennél a módszernél a problémát csak az okozhatja, ha nagy az idő különbség a szülők és a dajkagalambok tojásainak lerakása között. A második megoldásnál a szülőpárok keltik ki a fiókákat és azokat lehetőleg már életük első hetében dajkagalambok alá teszik. Újabban egy harmadik módszert is kezdenek alkalmazni a tenyésztők, amikor tojásos papagáj lágyeleséggel táplálják a fiókákat és a dajkagalambokat mellőzik. Ezt hasonlóan végzik, mint a nagytestű papagájok tenyésztői. A fiókákat papírdobozba teszik, a doboz fölé állítható magasságú íróasztal - lámpát tesznek, ezzel biztosítva a kellő hőmérsékletet. Az etetéshez Belgiumban gyártott tojásos lágyeleséget használnak.
Én magam azt a módszert alkalmazom, hogy a szülők által megpépelt fiókákat 3 – 6 napos korukban dajkagalambok alá teszem. Ennél a módszernél az okozhat problémát, ha a rövidcsőrű galambok és a dajkagalambok fiókáinak kelése nincs egymással időbeli szinkronban. Ezt a hibát nagyobb létszámú galambállományokban úgy lehet kiküszöbölni, hogy pontos feljegyzéseket vezetek a galambok fészekállapotáról. Valamikor arra tanítottak, hogy ahány pár rövidcsőrű galambom van, ugyanannyi legyen a dajka is. Ezt a tanítást a gyakorlat nem igazolta, mivel a tojások egy része összetörhet, a galambfiókák másik része nem kel ki, vagy kelésgyengeként elpusztul. A gyakorlat azt eredményezte, hogy elegendő 3 pár rövidcsőrű galamb mellé két pár dajkagalambot tartani. A rövidcsőrű galambok mellett postagalambokat és ezek keverékeit tartom dajkagalambként. Ahhoz, hogy a neveltetés sikeres legyen, a kikelő rövidcsőrű fiatalok 3 – 6 napos korukban pépelő dajkagalambok alá kerüljenek már a tojások lerakásakor pontosan felírom a tojásrakás időpontját a rövidcsőrű galambnál és ugyanúgy a dajkagalambnál is. Ekkor már megtervezem, hogy melyik három pár rövidcsőrű galambhoz melyik két pár dajkagalamb tartozik. Továbbiakban figyelemmel kísérem a rövidcsőrű tojásokat, s ha azt látom, hogy terméketlen a tojás, vagy összetört, a programozást átírom, újragondolom. Abban az esetben, ha több a keltő dajkagalamb, akkor azok egy része alól elveszem a tojást, abban a biztos tudatban, hogy 10 nap múlva ismét le fognak tojni. Az sem mindegy, mikor veszem el a tojást, ezért figyelemmel kísérem azt is, hogy mikor várható rövidcsőrű tojás, s ehhez passzoljon a dajkák új tojásainak lerakási ideje. Ehhez a programozáshoz nagyon jó segítséget ad az a tapasztalat, hogy rövidcsőrű galambjaim általában harminc naponként rakják le tojásaikat, ha a tojások megsemmisülnek, vagy elveszem alóluk, náluk is tíz nap múlva várható a következő tojásrakás. Ezeket a számokat figyelembe véve , meg lehet tervezni, hogy a dajkagalamb a tojás elvételét követően számomra kedvező időpontban rakja le következő tojásait. A tojásrakásokat úgy tartom nyilván, hogy egy négyzethálós lap bal oldalán egymás alá írom a rövidcsőrű galambok tojásrakásának idejét, a jobb oldalon a dajkagalambokét. Vonalakkal jelölöm az összetartozó párokat, ha a fészekállapot változik, a vonalakat átrajzolom az új beosztás szerint. Ha el kell venni a dajkagalambok alól a tojást, az ilyen párokat törlöm a sorból. Nagyobb létszámú dajkaállományokban úgy is lehet finomítani a rendszeren, hogy a dajkagalambok tojásait cserélgetem, ha olyan tojást teszek a dajkák alá, amelyik egy- két nappal korábban, vagy két – három nappal később kel, mint a sajátja, biztosan számíthatok a kikelő fiókák megpépelésére és a további nevelésre. A korábban kelő tojások esetén azt kell figyelembe venni, hogy a dajkagalamboknál a pépképződés megindulásához a kotlási idő mellett a fióka érezhető mozgása, kopogása a tojásban, szintén feltétel.
A rövidcsőrű galambok pépelésével kapcsolatban azt figyeltem meg, hogy a szülőknél a kikelés napján egy hígabb pép képződik, ezzel könnyen pépelik fiókájukat. A második naptól pépjük besűrűsödik, ezzel már egy újonnan alátett fiókát nem tudnak megpépelni. Ha az első fél napon nincs megpépelve a rövidcsőrű fiatal, tojásos papagáj lágyeleséget kap, amíg a szülők nem kezdenek el pépelni.
Néhány jótanács, melyet a sikeres dajkáltatás érdekében érdemes megfogadni: dajkagalambnak nyugodt természetű, nem agresszív fajtákat kell választani. Fontosnak tartom azt is, hogy ne a padozaton legyen a dajkák fészke, mert egyes galambok annyira védik fészküket, hogy az odabotorkáló, fészkükbe bebújó fiókákat véresre verik.
Gyakori panasz, hogy a dajkák nem etetik a fiókákat. Véleményem szerint ez legtöbbször nem a nevelő hibája, hanem azért fordul elő, mert a fiókák fáznak, vagy betegek, s ezért nem kérik az etetést. Ekkor is mesterségesen kell etetni a fiókákat, s érdemes antibiotikumos kezeléssel is kísérletezni.
Előfordul, hogy valamilyen ok miatta nagyobb fiókákat kell a dajkák között cserélgetni. Ilyenkor soha ne tegyünk éhes fiókát az új helyre, mert gyakran nem fogadják el, megverik.
Célszerű ezeket a fiókákat megetetni, megtömni, s a megnyugodott fiókát áttenni a dajkához, így nagyobb az esély a befogadásra.
Nagyon kell figyelni abban az időszakban, mielőtt a dajkagalambok következő tojásaikat leraknák. A hímek ugyanis nagy vehemenciával hajtanak fészekre, a fiókák nevelését elhanyagolják. Ilyenkor is szükségesnek tartom a fiókák mesterséges etetését addig, amíg a tojók tojásaikat lerakják, mert utána a hímek is majd szorgalmasan etetnek.
Fontosnak tartom, hogy a leválasztott fiatalok gyorsan rászokjanak az önálló táplálkozásra. Az a tapasztalatom, hogy a fiatalok addig nem kezdenek enni, amíg nem ittak. Nem tartom jó módszernek a fiókák fejének ivóvízbe nyomását, a fuldokló fiatalok legtöbbször nem isznak. Eredményesnek tartom, ha egy nyitott edénybe húsz -harminc cm. magasból csurgatom a vizet, erre a hangra a fiókák odajönnek, s legtöbbször isznak is. Még előbb isznak önállóan, ha vegyszer nélküli fürdővíz locsogását hallják, s odajönnek társaikhoz fürdeni és inni.
Ahhoz, hogy ismereteink gyarapodjanak, javaslom tenyésztőtársaimnak, hogy ez irányú tapasztalataikról - bármely rövid terjedelmű is legyen az – írjanak, a „Mesterfogások” c. rovatban közre lehet adni!
 

                                                                                                          Dr.Czeglédy Pál

 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS