Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
Dr Czeglédy Pál írása (rövidcsőrű galambok a 2011 es kiállítási szezonban)

 

Rövidcsőrű galambok a 2011-es kiállítási szezonban

 

Hasonlóan, mint már több alkalommal, összefoglalom a Dr.Szécsényi István Rövidcsőrűgalamb Tenyésztők Klubja tagjainak kiállítási eredményeit, valamint a  látottakat a szezon kiállításainak tükrében.

            A 2011 -es év tenyésztési eredményeit először a 2011. augusztus 27-ediki fiatalgalamb bemutatón láthattuk. A Kiskunfélegyházán megrendezett fiatalgalamb-bemutatóra 118 db. budapesti rövidcsőrű és 35 db. ceglédi rövidcsőrű galambot hoztak el. Megnehezítette a galambok minősítését, hogy a kiállított galambok között kevés volt a kora tavaszi kelésű, vedlett fejű galamb, többségük a két hónapos kort alig töltötte be, s ezeknél csak az avatott szemű tenyésztők vehették észre a galambokban levő igazi értékeket.

            A nagyobb számban kiállított színváltozatoknál a 13 szavazó választása alapján az alábbi tenyésztők galambjai lettek a legszebbek: a 16 díszgólyás közül Polecsák Sándor tojója lett a győztes. A 22 fiatal budai kék közül szintén Polecsák Sándor tojója nyert, rendkívül szoros szavazás eredményeként. 3 tenyésztő szavazata elég volt a győzelemhez, ugyanis a többi 10 szavazat 7 másik galamb között oszlott meg. A világos csőrű galamboknál Granyák Antal galambjai nyerték a következő színek versenyét: fehér / 10 kiállított galamb /, sárga: / 16 kiállított galamb /, vörös és szívhátú: /10  - 10 kiállított galamb /,ezen kívül győztes lett Kálmán József májszínű galambja és Dr.Czeglédy Pál feketéje  11 – 11 kiállított galamb közül.

            A legszebb fiatal budapesti rövidcsőrű tojó Polecsák Sándor gólyása, a legszebb hím pedig Granyák Antal sárgája lett.

            Bemutattak a tenyésztők 35 ceglédi rövidcsőrű szívhátú galambot is. Győztesek: Szőke András sárga szívhátú tojója és Répás Sándor fekete szívhátú hímje lett.

            A fiatalgalamb -bemutató után a klub tagjai nagyon szerettek volna jól szerepelni aWiener-Neustadt-i  kiállításon, ahol harmadszor rendezték meg a budapesti és bécsi keringő galambok fajta Európa Kiállítását. Erre  a kiállításra a klub tagjai 57 budapesti és 10 ceglédi rövidcsőrű galambot neveztek. További 29 db. galambot állított ki három német tenyésztő. A nagy reményekkel várt kiállítás sajnos több szempontból is csalódást okozott. Előfordult, hogy adminisztrációs hibával kellett szembesülnünk, emiatt Szőke András galambjai kimaradtak a versenyből, ugyanakkor Mohnács Andrásnál több galambot jelöltek meg a nevezettnél a katalógusban. Rosszul tüntették fel a katalógusban a galambok színét. Világos csőrű kék helyett fekete csőrű kéket írtak és a fekete csőrű egyszínűeknél is odaírták a fekete csőrű jelzőt. Csalódást okozott az is, hogy egy Fajta Európa Kiállításon a galambokat kétsoros ketrecben helyezték el. A győztes galambok tenyésztői nagyon szerény kivitelű okleveleket kaptak ,a kiállítás emlékplakettjét pedig , ha valaki igényt tartott rá, úgy kellett megvásárolni, annak ellenére, hogy a kiállításon magas nevezési díjat kértek. A magas nevezési díj és a nem megfelelő kiállítási propaganda lehetett az oka, hogy Magyarországról  a Fajta Európa Kiállításon szereplő többi galambfajtából alig néhány egyed volt látható. Véleményem szerint kívánatos lenne szorosabb kiépítése és ápolása a történelmileg valaha összetartozó két ország tenyésztői között.

            A bemutatón a budapesti rövidcsőrű galambok közül a világos csőrű színváltozatokból csak a magyar tenyésztők állítottak ki, összesen 49 db.-ot. A kiállításon látott kevés galamb alapján tárgyilagos minősítésnek nincs lehetősége és értelme. Ezért csak a győztes és kiváló galambok felsorolására szorítkozom: Európa győztes címet Granyák Antal fehér hímje és Dr. Czeglédy Pál fekete hímje kapott. 96 pontos hv / kiváló / eredményt Dr. Vedrődy Marián fehér hímje, Király István sárga tojója  és dr. Czeglédy Pál fekete szívhátú hímje ért el. Meglepően nagyszámú, 22 díszgólyást állítottak ki a tenyésztők, ebből Kálmán József révén 4 magyar galamb szerepelt, a többit német tenyésztők hozták, közülük Andreas Oldak hímje Európa győztes lett, míg Kálmán József galambjainak egy kiváló cím jutott.

 

 

 

- 2 -

 

 Megdöbbentő volt számomra, hogy nem láthattunk budai kékeket, mindössze 4 nevezés érkezett egy magyar tenyésztőtől, aki nem küldte el galambjait. A fentieken kívül említésre méltó, hogy Otto Redmann egy fekete csőrű kovácsolt kék galambbal Európa győztes címet kapott.

A négy darabból álló kollekciók összesített eredménye alapján Király István sárga és Dr. Czeglédy Pál fekete budapesti rövidcsőrű galambjaival „ Európamester” minősítést ért el.

            A 10 kiállított ceglédi rövidcsőrű galamb közül Király István sárga hímje ért el kiváló minősítést.

            Országos kiállítás – Dabas

Az elmúlt évekhez képest csökkent a tenyésztők érdeklődése. Budapesti rövidcsőrű galambból 57 -et / ugyanannyit, mint az ausztriai kiállításon /, ceglédi rövidcsőrűből 40 darabot állítottak ki.

            Budapesti rövidcsőrűek közül 24 db. volt az egyszínű, bírálójuk Király István, 1 db. fehéret / Granyák Antal tojóját / és 3 db. feketét / Kellner Lajos hímjét és Dr. Czeglédy Pál  tojóját és hímjét értékelte kiválóra. A sárga, vörös és májszínű galambok között nem talált kiválót, ugyanakkor a bemutatott 9 db. szívhátú galamb közül Granyák Antal fekete tojóját és májszínű hímjét, Virág Gábor fekete tojóját és Dr. Czeglédy Pál kék tojóját látta kiváló címre érdemesnek. Ez a minősítés számomra meglepetés volt, nem az egyszínűek minősítését érzem szigorúnak, hanem a szívhátúak elnézőbb bírálatát.  A szívhátúak az utóbbi években sokat javultak, tenyésztőik száma is gyarapodott. Ez alkalommal is négy tenyésztő vett részt a versenyben, de a galambok fejének markírozottsága még most sem éri el az egyszínűek minőségét.

            23 db. volt a fekete csőrű budapesti rövidcsőrű galambok létszáma. 12 budai kék közül Kálmán Józsefnek 1 db. tojója, Polecsák Sándornak 1 -1 tojója és hímje lett kiváló. Gólyásból csak 9db.-ot állított ki Kálmán József és Polecsák Sándor. Sajnos az utóbbi évek kiállításai az ő páros versenyükre redukálódtak.  Ez mutatja, hogy Magyarországon már csak két jelentős állománnyal rendelkező gólyás-tenyésztő van. Dicséretes, hogy ők ketten nem vetélytársnak tekintik egymást, hanem tenyészgalambok átengedésével segítenek egymásnak. Az országos kiállításon Polecsák Sándornak 2 – 2 tojója és hímje lett kiváló, ezek közül az egyik fiatal tojó a fajtagyőztes minősítést is elnyerte. Kálmán József kiállított 2 db.  deres színű budapesti rövidcsőrűt is. Véleményem szerint a kiváló minősítést elért hím a kiállítás egyik legkarakteresebb galambja volt. Ha egy látogató megállt a ketrec előtt, azonnal kiegyenesedett, mutatta a budapesti rövidcsőrűre jellemző, elegáns formát, nagyon jól markírozott feje van, testnagysága is ideális. Méltán lett kiváló, csak a kelleténél kicsit vékonyabb csőrét kifogásolhattam.

            Mindkét fajtagyőztes címet Polecsák Sándor galambjai kapták: budai kék hímje és gólyás tojója lettek a győztesek.

            A ceglédi rövidcsőrű szívhátú galambból 40 db. volt látható a kiállításon. Ezek közül 14db. kapott kiváló minősítést. A fajtagyőztes Király István sárga hímje és Virág Gábor vörös tojója lett.

 

            Klubkiállítás – Cegléd

Január elején ismét Cegléden rendeztük klubkiállításunkat, mivel végleg kiszorultunk a több mint 20 évig használt  budapesti otthonunkból, a Thököly út 71-ből.

            A klubkiállításon már nagyobb volt a részvétel, mint az előző bemutatókon: 80 db. budapesti rövidcsőrű és 44 db. ceglédi rövidcsőrű galambot hoztak a kiállítók. Budapesti rövidcsőrűből kiállított galambok közel fele / 37 db. / a sötét csőrű színváltozatokhoz tartozott. Meglepődve láttam, hogy közülük 16 db. galamb minősült kiválónak. Kiállítási beszámolóimban mindig igyekeztem saját véleményemmel kiegészíteni a bírálók észrevételeit, kritikáim a galambokra korlátozódtak. Ez alkalommal nemtetszésemet kell hangot adni az elnéző bírálat miatt. Ennyi kiváló galamb nem volt a kiállításon.

 

 

 

 

- 3 -

 

Még rosszabb  volt az arány, amikor színekre bontva az eredményt, azt láttam, hogy a kiállított 17 db. Budai kék galambnak több mint a fele / 9db. / lett kiváló. Az átlagos színvonal a közepesnél jobb volt, de a gólyások többsége a kívánatosnál nagyobb méretű volt, a fej markírozottsága is nagyon gyakran hagyott kívánni való maga után. Ezeket a hibákat a bíráló nem büntette. A budai kékek testmérete kevésbé volt kifogásolható, ezeknél inkább csőrhibákat lehetett felfedezni.

Ezen a bemutatón is találkoztam Kálmán Józsefnek az országos kiállításon látott  fiatal deres hímjével, melyről a fentiekben már elmondtam véleményemet, most meglepődve láttam, hogy ezen a kiállításon, ahol más galambok könnyen szereztek kiváló minősítést, ez a galamb csak 94 pontot kapott.

             Annak ellenére, hogy  a bírálattal nem tudtam azonosulni, a hagyományokat nem szakítom meg, felsorolom a kiváló címet kapott galambok tenyésztőit:Kálmán Józsefnek 1 db. gólyás és 3 db. budai kék, Polecsák Sándornak 6 db. gólyás és 6 db. budai kék galambja lett kiváló. A fekete csőrűek közül került ki a kiállítás győztes tojó. Tenyésztője : Polecsák Sándor. Tetszett a kiállításgyőztes tojó, elegáns, jó állású, jól pigmentált bőrű, nagy szemű,jól markírozott fejű  galamb volt, de ez is lehetett volna kisebb testű.

            Világos csőrű színváltozatokból 43 db.- ot állítottak ki a tenyésztők. Ezeket a színeket két bíráló minősítette. 13 db. galamb jutott annak a bírálónak, aki a fekete csőrűeket pontozta. Ezek közül itt 5 db.- ot minősített kiválónak. További 30 db.- ból a másik bíráló mindössze 6 db.- ot tartott érdemesnek a kiváló címre. Véleményem szerint itt szigorú volt a bírálat. A világos csőrű színváltozatokból  Granyák Antal szívhátú tojója , Kellner Lajos 1 – 1 sárga és fekete hímje, Dr.Vedrődy Marián 2 db. sárga, 2db. májszínű, 1 db. vörös tojója és 1db. fehér hímje, Dr.Czeglédy Pál 1 – 1 db. fekete tojója és hímje és 1db. fehér tojója lett kiváló.

            A kiállításgyőztes galamb Dr. Czeglédy Pál fekete hímje lett. Ennek a galambnak a bírálatáról bővebben is elmondom véleményemet, nem kell attól félnem, hogy tenyésztője a szigorú kritika miatt megsértődik és véleményemmel a bírálók szemléletét  pozitívan fogom befolyásolni. Ez a galamb a ketrecben jól mutatta magát, kistestű, nem kifejezetten hím-jellegű, porceláncsőrű, elegáns galamb benyomását kelti. Ha hibákat kezdenek keresni rajta, bántó hibát nem lehet találni. Alaposan szemrevételezve a galambot, mégis hiányérzetem támad: nem találni a galambon semmi „extrát”, semmi feltűnőt, / élesen markírozott fej, rendkívül nagy szem stb. / . Hiába tűnik hibamentesnek egy galamb, ha hiányoznak a ezek a rendkívüli tulajdonságai, és a kiállítás utáni napon már nem fog emlékezni rá senki

            Annak ellenére, hogy a klub kiállításai voltak már sikeresebbek, néhány epizódra  és néhány galambra az idei kiállításokról is fognak emlékezni a tenyésztők és további tenyésztőmunkájukhoz most is tudtak előrevivő tapasztalatokat gyűjteni.

Mire ezek a sorok megjelennek, már benne leszünk az idei tenyészidőszakban,ezért itt kívánok minden Tenyésztőtársamnak eredményes, sikeres évet !

                                                                                              Dr.Czeglédy Pál

                                                                                                          szakelőadó

 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS