Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
Dr Czeglédy Pál új cikke 2016. FebAz év galambfajtája 2016-ban: a budapesti rövid.
Az év galambfajtája 2016-ban: a budapesti rövidcsőrű galamb
 
Magyarországon a rövidcsőrű galambfajták  tenyésztése  több mint száz évre nyúlik vissza. Kezdetben a legelterjedtebb az 1919 –ben  budapesti díszgólyás néven standardizált gólyás rajzú galamb volt. Nagyon sokan tenyésztették a bécsi rövidcsőrű galamb egyszínű és szívhátú változatait is. A Bécs és Budapest közötti földrajzi távolságból és a két város tenyésztőinek eltérő ízléséből fakadó tenyésztési irány már 1927- ben jelezte, hogy Budapesten egy új rövidcsőrű galambfajta van kialakulóban. Ezt a galambot budapesti rövidcsőrű néven  az 1956-ban készített fajtaleírás után ismerték el külföldön új kitenyésztésű magyar fajtaként. Harmadik rövidcsőrű galambfajtánk a budai kék volt, mely a szakértők szerint az elmúlt évszázadban legalább kétszer eltűnt, s ugyanannyiszor kellett újra kitenyészteni. A budapesti díszgólyás 1958- ban felújított fajtaleírást  tekintették érvényesnek a budai kékre is ,a galamb színe kivételével.
Ha a fentebb említett fajtaleírások által leírt galambokat magunk elé képzeltük, azt láthattuk, hogy karakterükben /alak, állás,fej, szem, csőr / szinte azonos galambok voltak. A következő lépésben  1968-ban meghatározták az egységes budapesti rövidcsőrű galamb fajtaleírását, s ezután elindult világhódító útjára a jelenleg budapesti rövidcsőrű néven ismert galambfajta.
Az egységes fajtaleírást a Dr.Szécsényi István által vezetett, közel 100 taglétszámú RGTE alkotta meg. Elfogadottsága Magyarországon évtizedeken keresztül az MGKSZ vezetőinek beállítottságától és a konzervatívabb szemléletű tenyésztők érdekérvényesítő képességétől függött. Ez a bizonytalanság 1989-ig tartott. Azóta a mindenki által elfogadott fajtaleírás alig változott, nem indukált további vitákat.
A Magyarországi csatározások ellenére külföldön, elsősorban az IKC –nak / Nemzetközi Rövidcsőrű Klub /köszönhetően nagymértékben emelkedett  galambfajtánk népszerűsége. Az IKC Európa több mint tíz városába vitte el a budapesti rövidcsőrű galambokat,ahol gyakran  200 galamb is látható volt egy-egy kiállítás alkalmával ebből a fajtából. Galambjaink eljutottak az Egyesült Államokba és felkeltették az arab tenyésztők érdeklődését is. Az 1990-es évektől a Kelet-európai országok /elsősorban Lengyelország, Bulgária, majd a Balti-országok / tenyésztői körében is egyre kedveltebbé vált. Az utóbbi években már Kínában is tenyésztik ezt a fajtát.
Szerencsénkre más magyar galambfajtákkal ellentétben a külföldi tenyésztők nem próbálták kisajátítani galambjainkat, nem kreáltak új fajtaleírásokat. Tökéletes egyetértésben tenyésztettük galambjainkat. A német és holland tenyésztők, akik a múlt század utolsó negyedében évente jöttek Magyarországra galambjainkban  gyönyörködni, megvásárolni, majd eredményesen  tenyészteni , sajnos ma már kevesen élnek, akik még közöttünk vannak, azok aktivitása is lényegesen alábbhagyott. Ennek következtében a külföldi tenyészetek minősége sajnos fokozatosan romlik.
A 21. században egyre jobban elterjedő internet új kapukat nyitott galambtenyésztési kapcsolatainkban. A Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalamb Tenyésztők Klubja honlapját a világ nagyon sok országából felkeresték már, megismerhették a klub tevékenységét, kiállítási tudósításokat és a galambjainkról írt szakcikkeket. Az elmúlt évben Srebro Silver tenyésztőtársunk Facebook- csoportot szervezett : Silver PigeonsandDogs elérhetőséggel, rendkívül nagy érdeklődési kört vonzva maga köré. Az alapító szerint egy év alatt 30 országból 360 tenyésztő iratkozott fel a budapesti rövidcsőrű galambokat kedvelők csoportjába. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom. Én magam is izgalommal várom a szinte naponta felbukkanó újabb fotókat, melyeken a sok átlagos, vagy gyenge minőségű mellett gyakran extra szépségű galambok képeit láthatjuk. Sajnos a Facebook-on nem lehet galambokat forgalmazni, tenyészeteket felfrissíteni. Ehhez a galambokat el kellene juttatni külföldre. A börzén megjelenő német, holland és arab kereskedők amiatt panaszkodnak, hogy az Európai Unió által túlzott követelményeket támasztó állatvédelmi- és állategészségügyi szabályok a galambok Európán túli értékesítését rendkívüli módon megnehezítik. Ez a tény sajnálatos módon gátja lehet galambfajtánk további elterjedésének és a meglevő külföldi állományok fennmaradásának.
Azzal, hogy 2016-ban a budapesti rövidcsőrű galamb lett az év galambfajtája , ismét fel szeretnénk hívni a figyelmet erre az extrém küllemű, szép galambra. A cél érdekében összegyűjtjük és közreadjuk azokat a tudnivalókat / fajtaleírás, bírálati szempontok, tenyésztési tapasztalatok stb./, melyek nélkül nem lehet eredményesen tevékenykedni. Előveszünk olyan régebbi írásokat, melyek ismerete szintén nélkülözhetetlen. Ezeket változtatás nélkül, eredeti formájukban adjuk közre. Ilyen pl. Dr.Szécsényi István írása a fajta eredetéről és kialakulásáról, melynél hitelesebbet azóta sem tudott senki produkálni. Bemutatjuk a nagy elődöket és napjaink tenyésztőit, nem feledkezünk meg a legaktívabb külföldi tenyésztőtársak bemutatásáról sem. Foglalkozni kívánunk a tenyésztés mai problémáival, megoldandó feladataival. Reményeink  szerint a lap mind a 12 számát, hasznos , olvasmányos anyaggal fogjuk megtölteni.
Szerencsésen találkozott az év galambfajtájának kijelölése az MGKSZ kiállítási terveivel is. 2016 decemberében Magyarországon  rendezik a Bécsi és budapesti keringő galambfajták Európa Kiállítását, melyben érdekelt a budapesti rövidcsőrű galamb is. Az év méltó befejezése lenne a nívós, népes, sikeres kiállítás. 
                                            Dr. Czeglédy Pál
 
 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS