Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
Budapesti rövidcsőrű fiatalgalamb bemutató 2015 Dr Czeglédy Pál írása

Budapesti rövidcsőrű fiatalgalamb bemutató 2015

                                          a számok tükrében a szakelőadó szemével

A Dr.Szécsényi  István Rövidcsőrűgalamb Tenyésztő Klub ez év tavaszán választott új összetételű klubvezetése / Virág Gábor  elnök, Gyura Ferenc titkár / ebben az évben a szeptemberi monori börze időpontjában Monorra vitte a fiatalgalamb bemutatót, azzal a céllal, hogy a klub tagjai ne csak maguknak rendezzék a kiállítást, hanem a börze látogatói közül a rövidcsőrű galambok magyar és külföldi kedvelői is megtekinthessék.

                Elképzelésüket a tagság nemcsak elvben, hanem a gyakorlatban is támogatta azzal, hogy a vártnál jóval nagyobb számú galambot nevezett. 17 tenyésztő 131 db. budapesti rövidcsőrű, 63 db. ceglédi rövidcsőrű és 6 db. bécsi rövidcsőrű galambot mutatott be. Éppen 40 éve foglalkozom a budapesti rövidcsőrű galambok tenyésztésével, látogattam és szerveztem a fiatalgalamb bemutatókat, de ilyen nagy létszámú nevezésre nem emlékszem. Örülök a Tenyésztőtársak aktivitásának! A nagyszámú nevezésből következően a galambokat kétsoros ketrecben kellett elhelyezni, nagyon szűk látogatótérrel, s ezért az ilyen elhelyezési mód összes negatív következményét el kellett szenvedni azoknak a galamboknak, amelyek hátrányba kerültek és az alsó sorban ijedten lapítottak. Tenyésztőik is csalódtak, hogy galambjaik nem kaphatták meg az őket megillető elismeréseket.

                A kétsoros elhelyezés problémájáról gyakran beszéltünk, ma már csak kényszerből alkalmazzuk. Ezt kellett tenni most is. Az alábbiakat nem a kiállítás kritikájaként adom közre, hanem azért, hogy konkrét adatokkal bizonyítsam azt, amiről eddig csak vitatkoztunk. A szavazólapok összesítőjének adatait tanulmányozva óriási különbséget találtam a felső és az alsó sorban kiállított galambok eredményei között:

                               Kapott szavazat                                               Győztes cím

Felső sor                     129                                                                    11

Alsó sor                       31                                                                      1

Még tovább rontja a képet, hogy az alsó sorban győztes ezüst színű galambnak egyetlen riválisa volt, s  8 db. szavazatot kapott a fent jelzett 31 db. szavazatból.

                A nagy létszámú színek esetében / 81 db. galamb / 2db. sárga, 1 db. vörös, 3 db. szívhátú, 0 db. fehér, összesen 6 db. galamb kapott szavazatot az alsó sorban. Elgondolkoztató adatok. Minden kiállítás rendezőjének figyelmébe ajánlom ezeket a számokat, annak ellenére, hogy tisztában vagyok azzal, hogy ez a kirívó eset csak megszemlélés utáni szavazás esetén fordulhat elő, szakszerű bírálat esetén nem. A látogatók komfortérzetét, a galambok nézők általi megítélését azonban mindig hátrányosan befolyásolja.

                A bemutatott galambokról kialakult véleményemet nemcsak a szavazás eredményére alapozom, mivel módom volt a kiállítók nagy részével kézből is megszemlélni a galambokat. Kiállítási bírálat esetén a bíráló a galambok megszemlélésével kezdi munkáját, s közben megjegyzi azokat, amelyek legjobban tükrözik a fajta karakterét. a mi fiatalgalamb bemutatóinkon ezen a szinten már a szavazás következik, amely eldönti a végeredményt. Problémát jelent az is, hogy a galambok vedlettségi állapota nagyon különböző, kevés éri el a 80-90 %-ot, a többség még a vedlés előtt áll, így csak a „vájtszeműek” látják meg a félig-meddig kopasz galambok igazi értékét.

                A szavazáson 13 tenyésztő vett részt. Döntésük alapján a feketecsőrű galamboknál a következő eredmény született: gólyás / 6db. /, deres / 10db. /, budai kék / 10 db. /, feketecsőrű fekete / 5 db. /,mind a négy színben Polecsák Sándor galambjai győztek. Ez az eredmény önmagáért beszél, gratulálok a Tenyésztőnek! Nekem legjobban a  deres színben győztes galambja tetszett. Nagyon jó karakterű, markírozott fejű, magas homlokú, nagy, nyitott szemű galamb melynek minőségét bizonyítja az is, hogy két tenyésztő a „legszebb hím” címre is jelölte. Mint fentebb megjegyeztem, nagyon sokat számít a galambok megítélésében a karakterből adódó első benyomás. Ez a feketecsőrű színváltozatoknál nem volt kedvező. Alig láttam olyan galambot, / a feketecsőrű feketéket kivéve / amelyik mutatta magát. Érdekes volt, hogy amikor kézbe vettem a galambokat, akkor azt tapasztaltam, hogy fejük lényegesen jobban mutat, mint amikor messziről néztem őket. a világos csőrű színeknél a fentieknek éppen az ellenkezőjét tapasztaltam. A megnyerő karakterű, mutatós galambokon kézbevételkor volt látható, hogy  gyakran hiányzik  a fejükön a csőr, a homlok és a szemek harmóniája.

                Tanulságos volt a statisztika a győztes galambokra leadott szavazatok vonatkozásában is. A kis létszámú színváltozatok esetén sok szavazatot kaptak a győztesek, míg a nagy létszámú színváltozatoknál a győztes galambokra kevés szavazat jutott. ennek okát abban látom, hogy több szép galamb közül lehetett választani, de hiányoztak az extra tulajdonságokkal rendelkező egyedek.               Világos csőrű színváltozatok eredményei:  fehér / 20 db. /, győztes:Dr. Meleg István hímje, 4 szavazattal, sárga / 16 db. / győztes: Granyák Antal hímje 5 szavazattal,vörös / 19 db./ győztes :Dr. Czeglédy Pál tojója 5 szavazattal  holtverseny után, fekete / 9db. / győztes:Dr. Vedrődy Marián tojója 7 szavazattal. A májszínűeknél / 5 db. / Granyák Antal tojója lett a győzte 5 szavazattal. Világos csőrű kékeknél / 2 db./ Virág Gábor hímje 10 szavazatot kapott. A bemutatott 2db. ezüst színű közül Granyák Antal tojója 8 szavazatot kapott.

                Néhány külön sort érdemelnek a szívhátúak. Meglepetésre ebből a változatból állított ki a legtöbb galambot / 26 db. /  hét tenyésztő. Mindkét szám rekordot jelent. S külön örömöt jelent, hogy a fiatal tenyésztők karolták fel ezeket a nehezen tenyészthető galambokat. A legjobb galambokat fekete és kék színben láthattuk. a sárgák és vörösek még nem közelítik meg az előzők minőségét. Kevesen voltak, de a legnagyobb problémát az jelenti, hogy többségük rendelkezik azzal a génnel, amelyik a tükrös galambok szárnypajzsának kifehéredését okozza. A sárga és vörös szívhátú galambjainknál a szabályos rajzú fiatal galambok a szívrajzot elveszítik,  tarka-, vagy fehérhátúak lesznek .A győztes címért hármas holtverseny alakult ki: Gajdos Zoltán fekete, Dr. Czeglédy Pál kék és fekete, de erősen rajzhibás galambjai között. Az utóbbi galamb fehér kormánytollai, hiányos szívrajza ellenére, többek szerint a kiállítás legjobb karakterű galambja volt, rajta látszott a legtöbb extra tulajdonság: kiváló alak, állás, sarkos fej, egyenes, szabályos csőr, nagy szemek. Hibái ellenére neki is jutott egy szavazat a legszebb hímek versenyében. A legszebb szívhátú hímet Dr.Czeglédy Pál tökéletes rajzú, jó karakterű, jó fejű kék hímje kapta a holtversenyt eldöntő szavazáson.

A legszebb budapesti rövidcsőrű tojó és hím egyaránt a vörös színváltozatból került ki. Ezek kora tavaszi, vedlésen nagyrészt átesett galambok voltak, s ebből kifolyólag az átlagosnál nagyobbak voltak. A „ győztes hím” címet Polecsák Sándor hímje kapta 3 szavazattal, míg a „győztes tojó „ egy hármas holtverseny után szintén három szavazattal Dr.Czeglédy Pál galambja lett.

                Összefoglalva: sikeresnek tartom a fiatalgalamb bemutatót és bizakodva várom a jó folytatást a szezon további kiállításain.                                                                        

                                                                                                                                                                                   

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Dr.Czeglédy Pál

 

 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS