Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
Dr Czeglédy Pál Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításáról
Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán
 
 
Az év galambfajtája sorozatban 2016. évben szaklapunk kiemelten kezelte a budapesti rövidcsőrűgalambot. Bemutatta a fajta kitenyésztésének történetét, megemlékezett az elmúlt idő jeles magyarországi és külföldi tenyésztőiről és bemutatkozhattak a klubban jelenleg is aktív tenyésztők. Ennek a sorozatnak záróakkordjaként a decemberben rendezett Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán galambjaink előkelő bemutatkozási lehetőséget kaptak. Magyarországon legutóbb a Székesfehérváron megrendezett Budapesti- és Bécsi Rövidcsőrűgalambok Fajta Európa Kiállításán volt lehetőségünk külföldi galambokkal versenyezni.  Szerettük volna ismét összehasonlítani a magyar és a külföldi tenyésztők galambjait. A cél érdekében meghívólevélben kerestük meg azokat a külföldi tenyésztőket, akik az utóbbi évek IKC és az Európa Kiállításokon budapesti rövidcsőrűgalambokat állítottak ki.Kevesen fogadták el meghívásunkat Nagyon sajnálom, hogy a német tenyésztők nem éltek a verseny lehetőségével, hiányoltam galambjaikat. A magyar tenyésztők részéről nagy volt az érdeklődés, sok galambot neveztek, annak ellenére, hogy a madárinfluenzára való hivatkozással egyesek a kiállított galambok esetleges kiírtásával riogattak. Szerencsére a kiállítás megrendezését engedélyezték, de az egyes körzetekben elrendelt zárlat miatt 20 benevezett galambot tenyésztőik nem hozhattak el.
A kiállításra négy országból 192 db. rövidcsőrűgalambot neveztek a tenyésztőik. Ez a létszám az általam vártnál magasabb lett, a magyar tenyésztők  aktivításának eredményeként. Ennek köszönhetően 2016-ban a dabasi kiállításon a budapesti rövidcsőrűgalambból  volt látható a legtöbb. A nevezések száma országonként így alakult:
Magyarország 17 kiállító 147db.galamb
Lengyelország 2 kiállító 22db.galamb
Szlovákia 1 kiállító 12db.galamb
Litvánia 2 kiállító 11db.galamb
A galambok bírálatát Borawski Zdizlaw, Király Gábor és  Virág Gábor végezte. A magyar bírálók a megszokott színvonalon végezték munkájukat. A lengyel bíráló működésére érdemes külön kitérni, mert bírálati módszerével a magyar tenyésztők nem értettek egyet. Kritikát kapott azért, hogy két galambot 97 ponttal, „kitűnőre” minősítve jelölt championnak . A magyar bírálók hiába figyelmeztették, kitartott álláspontja mellett, ráadásul a kiállítás vezető bírálója adminisztratív kötelességnek tekintette feladatát és aláírta a helytelen minősítéseket. A két győztes galamb vitathatatlanul csoportja legszebb galambja volt, azonban a 97 pontos minősítésnek nem feleltek meg, mert mindkettőnél látható volt néhány  „kívánalom”, amelyeket a bíráló nem jelzett. Kifogásolták a lengyel bíráló tevékenységét, amiatt is, hogy az általa bírált galambok között nagyon sok csak a „jó” minősítést érte el. A kritikának ez a része véleményem szerint nem volt megalapozott, de erre bővebben az adott színcsoportok elemzésekor térek ki.
A kiállított galambok sorát a fehérek nyitották. A benevezett 28 db. galamb közül 2 db. hiányzott. Feltűnő volt számomra, hogy 19 db. benevezett hím mellett a tojók száma csak 9 db. volt, közülük 2  db. kiváló, 5db. pedig „igen jó” lett.  Kiváló lett Dr.Czeglédy Pál és Dr.Vedrődy Marián 1-1 tojója, melyek közül „Európa győztes”címet Dr.Vedrődy Marián galambja nyerte el. A hímek között ugyancsak két kiváló volt, Jacek Rydzewski lengyel tenyésztő és Dr.Czeglédy Pál galambjai. A hímek között több 3-4 éves egyed volt, melyek közül 5 db. 93 ponttal érte el az „igen jó” minősítést. Az „igen jó” galambok nem képviselték az általunk manapság elvárt karaktert. Alacsony állású, rövid lábú, közepesen markírozott fejű galambok voltak. A fehér színváltozatban az „Európa mester” címet 381 ponttal Dr.Czeglédy Pál nyerte el.
 Kellemes meglepetést okoztak a kiállított fekete színű galambok. Többségük elegáns, magas állású példány volt. A benevezett 30 db. galambból csak 2 db. hiányzott. A létszám felét külföldi /lengyel, litván / galambok adták.  A „kiválókat” Dr.Vedrődy Marián / 2db. /, Granyák Antal és Dr.Czeglédy Pál /2db./ állította ki. A galambok minőségére jellemző volt, hogy alak –állás szempontjából egységesek voltak, kevés volt a jelzett csőrű egyed, a legtöbb kívánalmat a fej- szem – csőr vonatkozásában lehetett találni, elsősorban a külföldi galamboknál. Az „Európa győztes” és az „Európa mester” címet Granyák Antal érte el, az utóbbi címet 380 ponttal. 
Az előző kiállításokon látottak után csalódást okoztak a kiállított vörös színű galambok. A benevezett 24 db.-ból 5 db. hiányzott. „Kiváló” minősítést Dr.Czeglédy Pál hímje kapott, mely „Európa győztes” címet is jelentett neki. A mezőny nagy része szép színű, de fej – szem – csőr vonatkozásában közepes minőségű volt. Az „Európa mester” címet Dr.Czeglédy Pál 380 ponttal érte el.
 A benevezett /9db./ és kiállított /7db./ májszínű között két 94 pontos, „igen jó” minősítésű galamb szerepelt a legjobban. Nem nyújtottak emlékezetes, maradandó látványt.
A 29 db. benevezett és a kiállított 25 db. kiállított sárga közül 6 db.-ot talált „kiváló” minősítésre érdemesnek a bíráló. A színváltozat jó minőségét bizonyítja, hogy további 18 db. „igen jó „ minősítése mellett csak egy litván tenyésztő galambja lett „jó” minősítésű, 91 ponttal. A „kiváló” galambokat Granyák Antal /2db./ , Polecsák Sándor, Jacek Rydzewski, Dr. Czeglédy Pál és Virág Gábor állította ki. „Európa győztes” Virág Gábor tojója lett. Az „Európa mester” címet ebben a színváltozatban is Granyák Antal nyerte el 380 ponttal.
Most is jó benyomást keltettek a feketecsőrű feketék. Gajdos Zoltán mellett Bató Ferenc is állított ki ebből a színváltozatból, összesen 6 db. galambot mutattak be. Ezeket a galambokat is Borawski bírálta, véleményem szerint kifogástalanul. Pontátlaguk 94,3 pont volt, mely bizonyítja a kiállított galambok jó minőségét, de azt is, hogy a jó galambokat magas pontszámmal jutalmazta a bíráló. Gajdos Zoltán egyik tojója 96 ponttal „Európa győztes” lett.
A benevezett 22 db. budai kék közül 5 db. hiányzott. Ezt a színváltozatot  is Borawski bírálta. Polecsák Sándor 1 db. 97 pontos „kitűnője” és 96 pontos  „kiválója” után a minőségi sorrend végén 6 db.”jó” és 1db. „megfelelő” galamb állt. Visszagondolva a látottakra, azt kell mondanom, hogy a bíráló nem adott kevés pontot a galambokra, csak a pontlevonások indoklása volt helytelen. Az itt látottnál karakteresebb budai kékek is vannak Magyarországon, nagyon hiányoztak a zárlat miatt távol maradt galambok. Polecsák Sándor „kitűnő” galambja „Európa győztes” lett. Az „Európa mester” címet is Polecsák Sándor nyerte el 382 ponttal. Ez volt a legtöbb ponttal jutalmazott kollekció.
A budai kékeket követte a három kiállító által bemutatott 9 db. díszgólyás. Minősítésük: 1db. „igen jó” és 8 db. „jó”. Borawski bírálatáról ugyanaz a véleményem, mint a budai kékek esetében. Nagyon helytelen volt, hogy több galambnál is fekete másodrendű evezőtollak jelenlétét tűntette fel hibaként, nem pedig a fajta jellegét meghatározó jól markírozott fej hiányát, a vékony csőrt és még tudnám felsorolni a k”kívánalmak” felsorolásával.  Az utóbbi időben gyakran jeleztem, hogy baj van a budapesti díszgólyásokkal., mennyiségileg és minőségileg egyaránt. A kiállítás sajnos állításomat látszik igazolni. 
A szívhátú változatnál örvendetes volt a növekvő létszám, de bebizonyosodott, a minőségbeli javulás a következő évek tenyésztői munkájától várható. A 30 db. kiállított galambból 13 db. 91 -92 ponttal csak „jó” minősítést ért el, ezt sem írhatjuk a bíráló számlájára. A benevezett 30 db. galamb közül 2 db. hiányzott. Dr.Czeglédy Pál fekete szívhátú hímje 97 ponttal „kitűnő” minősítést és „Európa győztes „ címet kapott. „Kiváló” és szintén „Európa győztes” Virág Gábor kék szívhátú tojója. A jövő szempontjából biztatónak tartom, hogy három tenyésztő 10 db. galambja kapott „igen jó” minősítést, van alapja a további javulásnak, ha ez kitartással is párosul a tenyésztők részéről.
Az eredmények hűen tükrözik azokat a megállapításokat, melyeket decemberben írtam le a budapesti rövidcsőrűgalamb tenyésztésének helyzetéről a Galamb- és Kisállat Magazinban. Nem okozott meglepetést a kiállítás eredménye. Gyenge gólyás-állomány, jó minőségű egyszínűek és gyarapodó, javulásra képes szívhátúak. A bemutatott „kitűnő” és „kiváló” minősítésű galambok /21 db. / közül csak 2db. volt külföldi, míg az „Európa győztes „ galambok / 8 db. / a Dr.Szécsényi István Rövidcsőrűgalamb Tenyésztő Klub tagjainak tenyészetéből kerültek ki. Ők büszkélkedhetnek az  5 db. „Európa mester” kitüntető címmel is. Az eredmény azt bizonyítja, hogy a fajta tenyésztését továbbra is a magyar tenyésztők irányítják. Nem ismerek olyan külföldi tenyésztőegyéniséget, aki befolyásolni tudná a fajta fejlődését. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a jövőt illetően a felelősség is a miénk!
A kiállítás rendezésében és a klub tagjainak aktivizálásában komoly szerepet vállaltak a klub vezetői. Köszönet az Ő munkájukért és valamennyi kiállító Tenyésztőtársamnak is aktív részvételéért.
A mellékelt fotókat Dankovics Róbert készítette.
 
 
                                                              Dr.Czeglédy Pál
 
 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS