Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
A galambtojásról--from the pigeon egg--vom Taube-Ei

 

A GALAMBTOJÁSRÓL
 
 
Ismét megérkezett a tavasz, kezdődik a galambok tenyésztésének szezonja. Minden tenyésztő izgalommal várja az első tojásokat, az első kikelő fiókákat. Ahhoz, hogy eredményes legyen a tenyésztés, szeretném néhány ismeretre felhívni a galambászok figyelmét, olyan ismeretekre, melyek a galambtenyésztőknek írt könyvekből nem olvashatóak ki, ugyanakkor az eredményes tenyésztésnek feltételeit képezik.
A szakkönyvek leírják a galambtojások felépítését, leírják azt is, hogy lesz a csírából kisgalamb, de keveset írnak arról, hogy a fertőző kórokozókkal szennyezett környezetnek milyen sok káros hatása lehet a tojásban fejlődő embrióra, hogyan teszik azt életképtelenné, hogyan tehetik ezzel eredménytelenné egész évi tenyésztésünket.
Minden tenyésztőnek ismernie kell, hogy a galambtojásokból kelő kisgalambok sorsát hogyan befolyásolják a baktériumok. Tudni kell, hogy ezek a kórokozók minden galambházban jelen vannak és kártékony hatásukra számítani kell. Ezek a kórokozók bekerülhetnek a galambtojásokba is, ennek több útja lehetséges, a szalmonellák és a colibaktériumok gyakran már a galamb petefészkében kerülnek bele a tojásba, de a tojások fertőződe a cloacában is bekövetkezhet. A harmadik lehetséges hely a fészektányér, ahol a galamb testéből kikerülő nedves, kissé ragadós tojásra a galambház szennyeződése és az ott élő baktériumok kerülhetnek.
Kérdés, mit tehetnek a tenyésztők azért, hogy a tojás fertőzését megakadályozzák.A tojógalambok szervezetében történő fertőzések csökkentésére szokták alkalmazni a tenyésztők az un. „tisztító kezeléseket”, széles spektrumú antibiotikumokkal, szulfonamidokkal és furazolidonnal. Ha ezt a kezelést a bélsárban található baktériumok vizsgálatának eredménye alapján végzik, jelentősen csökkenthetik a galambokban található kórokozók számát. Ez a gyógyszeres kezelés 3 -5 napig /szalmonella esetén 10 napig / tarthat.
A kezelés eredményességét probiotikumok és vitaminok adásával és nem utolsó sorban a galambház megfelelő tisztaságával, higiéniájával hosszabbíthatjuk meg. Ezt a kezelést a párosítás előtt célszerű elvégezni, de szükség esetén a tenyésztési szezonban is megismételhető. Manapság már nagy választékban kaphatók az előbb említett gyógyszerek, de szeretném figyelmeztetni a tenyésztőket, hogy a gaalmbállományainkban a legnagyobb károkat okozó coli, szalmonella, mycoplasma és ornithosis univerzális nak tartott gyógyszere az enrofloxacin a tenyésztési szezon idején rontja a tojások termékenységét, valamint a tojásból kikelő fiatalok fejlődőképességét is.
Fontos azt is tudni, hogy mi történik a tojással a tojófészekben. A tojás nem egy állandó összetételű tárgy, a tojásban a külvilágon fizikai, élettani folyamatok zajlanak le. A tojás a galamb testét elhagyva a környezet hőmérsékletére kezd lehűlni, a lehűlés következtében a tojásban vákuum keletkezik, ekkor kezd a tojásba beszivárogni a légkamra levegője., de ez a szívóhatás a fészektányérban található, tojással érintkező anyagokat, baktériumokat is a tojás belseje felé szívja. Ezek a baktériumok, ha bekerülnek a tojásba, a kotlás ideje alatt tovább szaporodhatnak és károsítják az embriót.
A szennyezett tojásokat a tenyésztők gyakran próbálják megmosni. Ez a megoldás azt eredményezi, hogy a vízzel leoldott, elkent bélsár a dörzsölés hatására a tojás pórusaiba
nyomódva még könnyebben, még gyorsabban kerül bele a tojásba. A baromfitenyésztők a tojást szárazon próbálják tisztítani, ám a vékony héjú galambtojásnál annak törékenysége miatt nehezen kivitelezhető.
A tenyésztőknek tudni kell azt is, hogy a galambtojásban a szík tartalmaz olyan ellenanyagokat, amelyeket a környezetében levő kórokozók ellen termel a galambok szervezete és tartalmazza azokat az ellenanyagokat is, amelyek a vakcinázásának hatására keletkeznek a galambok szervezetében. Ezek az ellenanyagok védik a kikelő fiókákat a környezetükből kiinduló fertőzések ellen. Ennek a védelemnek az erőssége nagymértékben függ a tojógalambok egészségi állapotától , a galambok és környezetük közötti bakteriális egyensúlytól. Ez az egyensúly a galambok ellenálló képességének csökkenése, vagy a kórokozók felerősödése miatt gyakran megbomlik. Ez az állapot a fiókák megbetegedéséhez, elhullásához vezethet. Ez említett ellenanyagok a fiókák szervezetéből 2 – 3 hét alatt kifogynak és ezzel a fiatalok fertőzés elleni védekezőképessége csökken.
Gyakran tapasztalhatták a tenyésztők, hogy a régi galambjaik közé betett új galambok néhány hét alatt gyakran megbetegszenek, keveset esznek, felborzolt tollazattal gubbasztanak, néhány elhullik, a legtöbb néhány hónap alatt felerősödik, s úgy viselkednek, mint az állomány régi egyedei.Az is előfordul, hogy a régi galambok is megbetegednek. Ha több helyről vásárol a tenyésztő galambot, egy egész tenyésztési szezon a galambok gyógykezelésével telik el, szaporulat pedig alig lesz. Ennek a jelenségnek az oka abban keresendő, hogy az újonnan beállított galambok számukra ismeretlen baktériumtörzseket találnak a befogadó állományban és oda szintén ismeretlennek számító baktériumtörzseket hoznak be. Hónapokig tarthat amíg valamennyi galamb szervezete és az újonnan kialakult mikroflóra közti egyensúly kialakul. Ennek az egyensúlynak a kialakulásáig a tojások immunanyag –tartalma is hiányos lesz, a kikelő fiatalok életképessége is lecsökken, fejlődésük lelassul, gyakori lesz az elhullás.
A fentiekből következtetve azt tanácsolom a tenyésztőknek, hogy a tenyész -szezon előtt már 2 – 3 hónappal állítsák be állományukba az új egyedeket, azért, hogy idejük legyen ahhoz, hogy szervezetük alkalmazkodjon az új környezethez. Amennyiben a tenyésztési szezonban állítunk be új galambokat, kisebb a kockázat, ha hím galambot veszünk, mert az újonnan beállított tojógalambok utódai az első hónapokban a megfelelő szikimmunitás hiánya miatt hamarabb megbetegedhetnek, mint a hímeknek a régi tojóktól megfelelő szikimmunitással kelt utódai.
 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS