Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
Beszámoló a budapesti rövidcsőrű galambok kiállításairól

Beszámoló a budapesti rövidcsőrű galambok kiállításairól

Néhány nappal több, mint egy hónap telt el 2015. utolsó és 2016. év első kiállítása között, ahol érdekeltek voltak a budapesti rövidcsőrű galambok tenyésztői. Fokozott érdeklődéssel vártam a bemutatókat, kíváncsi voltam, milyenek galambjaink egy évvel a Magyarországon rendezendő Bécsi- és Budapesti Keringő Galambok Fajta Európa Kiállítása előtt.
.
Nemzeti Kiállítás 2015 
 
A bírálat előtti napon elsőként helyeztem el galambjaimat a kiállítási ketrecekbe. Örömmel láttam, hogy 70 ketrec várta a budapesti rövidcsőrű galambokat, egyharmadával több galambot neveztek a tenyésztők, mint az előző két évben. Bíztatónak találom a kiállítók aktivitásának növekedését a 2016-os év feladatainak teljesítése szempontjából.
A galambok bírálatát Király István és Virág Gábor végezte, az átlagosnál szigorúbb mércével, mindössze 12 db. galambot minősítettek kiválónak. Az értékeléssel a legtöbb tenyésztő egyetértett, hozzátéve, hogy a 95 pontot elért galamb is szép galamb, ilyen pedig 15 db. volt a kiállított kollekcióban. Véleményem szerint a 12 db. kiváló galamb minősítése helytálló, s az sem lett volna igazságtalan, ha a 95 pontosok közül néhány galamb kiváló lett volna. Nem irigylem a bírálók helyzetét, hiszen a budapesti rövidcsőrű galamb fajtaleírása a fej- szem- csőr vonatkozásában 30 kritériumot ír le, s ezek bármelyikének hiányát kívánalomként fel lehetne tűntetni, emellett ott vannak még az egyéb elvárások. A fentiek miatt a legritkább esetben marasztalom el a bírálókat, ha csak a legkirívóbb, a galambok szépségét legjobban befolyásoló kívánalmakat veszik figyelembe. Ha a legkisebb hiányosságokat is büntetnék, nagyon sok galambot nem lehetne minősíteni. Nem vagyunk olyan helyzetben, mint az a fajtaklub, amelyik a Nemzeti Kiállításon bemutatott 140 db. galambja között 56 db. kiváló és 6 db. kitűnő minősítésű egyedet talált.
A kiállított budapesti rövidcsőrűek sorát 10 db. fehér színű galamb nyitotta meg. Az utóbbi évek egyik legszebb kollekcióját láttam a ketrecekben. Granyák Antalnak 1db., Dr.Czeglédy Pálnak 2db. galambja lett kiváló. A bemutatott galambok hasonló karakterűek voltak: magas, nyúlánk madarak, melyeknél a tompa csőrt hiányoltam. Dr.Czeglédy Pál 4db. fehér galambja 381 ponttal „Magyar Mester” címhez juttatta tenyésztőjét.
A fehéreket 9 db. fekete színű galamb követte, a bíráló nem talált közöttük kiválót. Heterogén állomány volt, hasonlóság csak egy nemkívánatos tulajdonságot illetően volt közöttük: mindegyik galamb csőre szürkés színű, „füstös” volt, hiányoltam a porcelán csőrt.Tetszett, hogy a legtöbb galambnak nagy, kék szeme volt, de nem örültem, hogy hiányzott a fej – szem- csőr összhangja. Mindegyiken találtam olyan tulajdonságot /orrosság, hegyes csőr, gömbölyű fej /, mely rontotta a galambok szépségét. Kevés, mindössze 6 db. vörös színű galamb volt látható, kiváló nem volt közöttük.
A sárga színű galambok kollekciója volt a legnépesebb, 16 db-ot állítottak ki. A 3 db. kiváló, Dr.Meleg István hímje, Granyák Antal és Dr.Czeglédy Pál tojója mellett több volt a megszokottnál gyengébb minőségű galamb. 3db. 93 pontos, 3db. 92 pontos és 1db. 90 pontot ért csak el. Ez az eredmény arra figyelmeztet, hogy a sárga színű galambok tenyésztése is visszaesett. Ez a kollekció sem a fej – szem – csőr, sem az alak – állás tekintetében nem volt homogén. Ebből a színből került ki a fajta győztes tojó, melyet Dr.Czeglédy Pál állított ki. Fiatal, elegáns galamb, jó fejjel, csőrrel és szép kék szemszínével tűnt ki. Én még csak ígéretnek tartom, remélem, az őszi kiállításra kész, kiállításra érett galamb lesz. A májszínűekből 3db. csak 92 pontot kapott. A kiállított 5db. galambból egyetlen említésre méltó, az Emődi László által kiállított 95 pontos hím volt.
 A kiállított 9 db. budai kék közül kiemelkedtek Polecsák Sándor galambjai, melyek közül egy tojó kiváló minősítést kapott. Megdöbbentően alacsony- mindössze 3db. – volt a kiállított díszgólyások száma. Ez negatív rekord volt, ekkor még nem gondoltam, hogy ezt a rekordot is sikerül rövidesen megdönteni! Szerencsére jó hírem is van: A Polecsák Sándor által kiállított 3 tojó minősége rendkívül jó volt: egy kiváló minősítés mellett a két másik galamb is 95 pontot kapott. Elegáns, jól markírozott fejű galambok voltak, testnagyságuk sem kifogásolhattam, nem voltak nagyok, hosszú szárnyúak.
Gajdos Zoltán 3db. fekete csőrű feketét állított ki: kettő közülük kiváló lett, hímje a fajta győztes címet is kiérdemelte. Jó alakú, jó fejű, karakteres galamb, csőre lehetne hengeres formájú. 94 pontos átlagot képviselt a kiállított 6db. szívhátú. Jó karakterű, jó fejformájú- és csőrű galambok voltak, kisebb rajzhibákkal. Dr.Czeglédy Pál hímje lett közülük kiváló. Hiányérzetem amiatt volt, hogy nem láttam vörös, vagy sárga színű szívhátú galambot.
A budapesti rövidcsőrűek sorát Polecsák Sándor 3db. deres színű galambja zárta, melyek között szintén akadt egy kiváló.
A kiállítás tanulságaként azt állapíthatom meg, hogy összességében elégedettek lehetünk a kiváló és 95 pontos galambok létszámával, de a 16 db. jó és megfelelő minősítésű galambnak már nem örülhetünk. Sajnos az utóbbi galamboktól tenyésztési szezonban csak kevés jó minőségű utód várható, ritkán hoznak kiváló fiatalokat, nehéz velük előbbre lépni a tenyésztésben.
Klubkiállítás – Cegléd
Az előző évek stagnálása után ezen a kiállításon is növekedett a budapesti rövidcsőrű galambok száma. 13 tenyésztő 79 db. galambot állított ki. Vasárnap a kiállításra való megérkezésem után több tenyésztőtársam azzal fogadott, hogy nagyon sok a gyenge minőségű galamb, a szokottnál gyengébb a kiállított kollekció. A galambokat megszemlélve igaznak bizonyult a megállapításuk, a bírálók is így látták – bár lehettek volna szigorúbbak-, sok galamb alacsony pontszámot kapott, de véleményem szerint több kiváló minősítést elért galambot pedig felpontoztak. Sajnálatos, hogy a vártnál alacsonyabb színvonalú kiállításról éppen a jó szemű, kritikus tenyésztők kiváló minőségű galambjai hiányoztak, pedig az előző években rendszerint eredményesen szerepeltek a bemutatókon. Az alacsonyabb pontszámokat az is magyarázza, hogy több új tenyésztő is van közöttünk, akik néhány éves tenyésztői múlttal a hátuk mögött, újoncok ezen a kiállításon. Nekik sokat kell még dolgozni, hogy az élvonalba kerüljenek. Van azonban egy irigylésre méltó előnyük: FIATALOK! Van idejük! Ha türelmesek, kitartóak lesznek, nem marad el az eredmény!
A galambok bírálatát Barna István, Srebro M. Silver és Dr.Zoltán Levente végezte. Nem tartom szerencsésnek, hogy 79 db. galambot három bírálónak osztottak szét. Igaz, hogy a három bírálónak azonos fajtaleírás alapján kell dolgozni, de mindig is volt és lesz különbség a bírálók szemléletében, szigorában és céljaiban. Ez most is igazolódott. A 79 db. bemutatott budapesti rövidcsőrű között 8 db. kiválót találtak a bírálók.  Érdekes, hogy ezen kiválók közül csak egy darab szerepelt a Nemzeti Kiállításon, Gajdos Zoltán fekete csőrű fekete hímje, mely mindkét helyen a győztes címet is elérte. Ezen a kiállításon is itt volt a Nemzeti Kiállítás 6 db. másik kiváló galambja, de itt csak igen jó minősítést kaptak.
Negyven éve tenyésztek budapesti rövidcsőrű galambokat, látogatom a kiállításokat, de most fordult elő legelőször, hogy országos jellegű kiállításon nem láttam budapesti díszgólyást. Szomorú és megdöbbentő volt ezzel szembesülni. Polecsák Sándor „igazoltan” volt távol, a többi gólyás tenyésztő távolmaradását nem értem. Díszgólyások híján a fekete csőrű színváltozatok sorát 4 db. deres színű galamb nyitotta, közöttük 2 db. kiváló volt, melyeket Dr. Meleg István állította ki. Az első ketrecben lévő hím nagyon jó benyomást tett rám, markírozott, nagy feje, vaskos csőre volt, tetszett a szép deres színe is. A dereseket követő 5db. budai kék közül Gajdos Zoltán galambja lett kiváló. A budai kékeket követő 4 db. fekete csőrű feketét is Gajdos Zoltán állította ki, az előző kiállításokról ismert hímje most is kiváló lett és a klub győztes címet is elnyerte.
A világos csőrű színváltozatok sora a fehérekkel indult, a bemutatott 6 db. galamb közül egyik sem lett kiváló, úgyszintén az őket követő 13 db. sárga közül sem. Ebből a színváltozatból 3 db. igen jó mellett 10 db. galamb csak jó minősítést kapott. Meglátszott, hogy a sárgák mezőnye a Nemzeti Kiállításhoz képest szinte teljesen kicserélődött, nem csak a kiválók maradtak otthon. Ez a jelenség arra figyelmeztet, hogy rosszul állunk igazán jó minőségű sárga galambból is.
A Dabason látottnál több / 14db./ vörös színű galambot hoztak a tenyésztőtársak. Ez a színváltozat a klubkiállításon sikeresen szerepelt, a 6 db. igen jó minősítésű galamb mellett Dr. Czeglédy Pál 2 db. tojója kiváló osztályzatot kapott. Közülük a fiatal tojó a klub győztes címet is elnyerte. Ez egy nagyon elegáns, állandóan „parádézó”, jó fejű, szép csőrű tojó, a fiatalgalamb bemutatón aratott győzelme után most másodszor is győztes lett. Nem szabad elmenni a bírálólapon feltűntetett kívánalom mellett sem, mely szerint vörös színe lehetne tisztább.
A feketékről /11db./ és a májszínűekről / 6 db. / hasonló kép alakult ki bennem, mint a Nemzeti Kiállításon. Annak ellenére, hogy mindkét színváltozatban a legszebb galambot kiválónak minősítették, heterogén az állomány, felejthető galambok. Fekete színben Dr. Meleg István tojója, májszínűben Srebro M. Silver tojója volt a kiváló.
A sort 13 db. szívhátú galamb zárta, melyek szigorú bírálója 15 db. jó és egy igen jó minősítést osztott szét közöttük. Ezzel a ténnyel érdemes egy kicsit részletesebben foglalkozni. A szívhátú galambok tenyésztői az utóbbi években jelentős budapesti rövidcsőrű galambtenyésztői múlt nélkül kezdtek foglalkozni ezzel a számukra kedvelt színváltozattal. Jó minőségű tenyészanyag beszerzése szinte lehetetlen, ezért keresztezett ceglédi rövidcsőrű galambokat is bevontak a tenyésztésbe. Ennek következménye, hogy csak lassan jönnek a kiállítási eredmények, ehhez hosszú idő, sok türelem és kitartás szükséges. Tevékenységüket néhány jó tanáccsal szeretném segíteni: először is, tudniuk kell, hogy két gömbölyű fejű, hiányos markírozottságú galambtól nem várhatunk markírozott fejű fiatalokat. Ha nem találnak jó fejű szívhátú rajzú galambokat, akkor csapos rajzú, vagy egyszínű galambokkal állítsák párba a szívhátúikat. Az utódok közül ne a rajz alapján szelektáljanak, hanem a galamb budapesti rövidcsőrűre jellemző karaktere legyen a meghatározó szempont a további tenyésztésben. Ebben az esetben néhány év alatt nekik is biztosan sikerül szép, markírozott fejű szívhátú galambokat kitenyészteni.
Összegezve a látottakat, elmondhatom, hogy tapasztaltam bíztató jeleket, de rá kellett jönnöm arra is, hogy sok a teendő ahhoz, hogy az év végén sikeresen szerepeljenek a magyar tenyésztők galambjai a Magyarországon rendezendő Bécsi- és Budapesti Keringő Galambok Fajta Európa Bajnokságán. Bízom abban, bár kevés fekete csőrű galambbal rendelkezünk, jó eredményt hozhatnak a kiállításon látott kiváló egyedek. Vannak ígéretes fehér, sárga, vörös és szívhátú galambjaink is, igaz, kisebb létszámban, mint azt szeretnénk. Sajnos, kiugróan jó minőségű fekete és májszínű galamboknak híjával vagyunk.
 Tudom, hogy a tenyésztői ismeretek, tapasztalatok rendkívül fontosak a jó eredmény eléréséhez, de kell jó adag szerencse is ahhoz, eredményesek legyünk. Kívánom minden Tenyésztőtársaimnak, hogy a szerencse is legyen kísérőjük az előttünk álló tenyészzezonban!
Dr.Czeglédy Pál

 

 
 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS