Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról.

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

A Galamb- és kisállat magazin 2016. januári számában a budapesti rövidcsőrű galamb fajtaleírásának közlése mellett megjelentettük Dr. Szécsényi István örökérvényű írását a fajta bírálatának irányelveiről.

Az elméletet szeretnénk a gyakorlattal is összehangolni, ezért Király István sok évtizedes tapasztalattal rendelkező bíráló és Dr.Czeglédy Pál, mint régi tenyésztő és gyakorlattal rendelkező szakíró, úgy döntöttünk, hogy az irányelveket kiegészítjük és összehangoljuk a ma használatos bírálati rendszerrel és gyakorlattal.

Nagyon felelősségteljes tevékenységnek tekintjük galambjaink bírálatát, melyért jó szót ritkán kaptak, akik ezt a feladatot vállalják. Gyakran találkoztunk a ketrecek előtt indulatos hangoskodókkal, főleg akkor, ha a „terítékre került” galamb gazdája és bírálója nem volt jelen. Sokan úgy gondolják, hogy az növeli a tenyésztői tekintélyüket, ha minél több olyan kívánalmat tudnak felfedezni a kiállított galambokon, mely a bírálati lapon nem szerepel, hangsúlyozzuk, nem hibát, hanem kívánalmat. Kívánalmat pedig bőven lehet találni! A Fajtaleírásban leírt meghatározott tulajdonságok hiánya már kívánalmat jelent. A budapesti rövidcsőrű galambnál a fej – szem – csőr vonatkozásában például 42 db. tulajdonságot határoznak meg. A kívánalmak mellett vannak minden galambfajtára jellemző, általánosan elfogadott hibák, valamint a Fajtaleírásban szereplő súlyos hibák, budapesti rövidcsőrű galamb esetében 10 db. Nehezíti a bírálók helyzetét, hogy a 90 és 97 pont között mindössze 8 pont áll rendelkezésükre a Fajtaleírásnak megfelelő galambok értékelésére és a helyes minőségi sorrend felállítására. Az előbb leírtak figyelembe vételével egyértelmű, hogy csak kompromisszumokkal élve lehet galambjainkat minősíteni és ezt a tényt a tenyésztőknek is tudomásul kell venniük. Ne kívánják a bírálótól, hogy a galamb minden kívánalmát felsorolva olyan pontszámot írjon a bírálólapra, melyet nem tesz lehetővé a bírálati szabályzat, ugyanis minden kívánalom megjelölése mínusz 1 pont levonást jelent. Jogos azonban a tenyésztőknek az az elvárása, hogy a Fajtaleírásban felsorolt minden hiba után 3 pontlevonásával büntessenek.

Ezen bevezető után rátérnénk a bírálat gyakorlati levezetésére vonatkozó javaslatainkra: azt tartjuk célszerűnek, hogy a bírálók első lépcsőben többször tekintsék át a ketrecek sorában lévő galambokat, keressék meg a legjobb, legszebb benyomást keltő galambokat, melyek leginkább megközelítik a fajta ideálrajzát, esélyük van arra, hogy kiváló minősítést kapjanak. Régebben a budapesti rövidcsőrű galambok között választóvonal volt a fej – szem – csőr , valamint az alak – állás szempontjából ideális galambok között. Manapság ez a különbözőség csökkent. Nem látni extra fejű, rövid lábú egyedeket – kikoptak a tenyészetekből. Elegáns, mutatós galambjaink feje sokkal szebb lett, bár az extra tulajdonságok itt is csak ritkán fordulnak elő. Az előbb jelzett átalakulás óta mi azt tartjuk helyesnek, ha a budapesti rövidcsőrű galamb karakteréről beszélünk, ami magába foglalja a régi értelemben vett alak – állás – fej - szem – csőr kategóriákat. A ma érvényes fajtaleírást tekintve a galambok karakterében benne van mindaz, amit a Fajtaleírás „összbenyomás” címen ír le, továbbá ide soroljuk, mint meghatározó tulajdonságokat, a fej – szem – csőr kategóriában leírtakat. Nagyon lényegesnek tartjuk a galambok vérmérsékletét. Gyakran nagyon nehéz volt a ketrecbe helyezett galambok alakját –állását elbírálni, a galambok nem mutatták magukat, a ketrec sarkába húzódtak, a farkuk gyakran magasabban volt, mint a fejük. Manapság a galambok többsége „mutatja” magát, vannak példányok, amelyek, ha a látogató megáll a ketrecük előtt, pillanatok alatt „parádéznak”. Ez nem ketrec-dressszúra, hanem genetika kérdése. a budapesti rövidcsőrű galamb örökletes, meghatározó tulajdonsága.

Az ideálképpel való összehasonlítással kapcsolatban megjegyezzük, hogy 2015-ben nem sikerült az előző ideálképnél jobban megrajzolni galambfajtánkat. Több kísérletezéssel, sem sikerült megfelelő vastagságú, a Fajtaleírásnak megfelelő / úgynevezett „babcsőrt”/ csőrt kialakítani az ideálrajzon. Megnehezíti az összehasonlítást, hogy az ideálkép egy dimenzióban mutatja a galamb fejét, úgy, ahogy ezt a galambbon soha senki nem látja, ráadásul a galambfajta extra tulajdonságát, a fej markírozottságát nem lehet érzékelni. A tenyésztők között gyakran vita tárgya a fej markírozottságának és a galamb homlokának az összhangja, ugyanis minél alacsonyabb a homlok, annál markírozottabbnak tűnik a fej, vannak tenyésztők, akiknek az „üres” homlokú galamb tetszik. Ezzel szemben fel kell hívnunk a bírálók figyelmét, hogy a Fajtaleírás ma is és hatvan évvel ezelőtt is magas homlokot írt elő. Ezt kell megkövetelni!  Javasoljuk a bírálóknak, hogy hívják segítségül a fajta régóta közismert fejtanulmányát, melyen érzékelhető a markírozottság és a csőr is jól megrajzolt.

A bírálat következő lépése a galambok kézbevételével történik. Az egyes galamboknál először az előnyös tulajdonságokat kell számba venni, fel kell jegyezni az olyan tulajdonságokat, esetleg extrákat, melyek a tenyésztés aktuális színvonalán még csak kevés galambnál jelennek meg, vagy pedig tenyésztési célt képeznek. Ehhez a bírálónak nem elég ismerni a Fajtaleírást, tudni kell a tenyésztés problémáiról, ismerni kell az elképzeléseket. Napjainkban előnyként kell felsorolni a következőket: kicsi test, rövid szárny és farok, szabályos bent ülő csőr, nyitott szem, kék írisz és intenzív színek.

A következő lépésben a bírálónak a hibákat kell megkeresni. Először a minden galambfajtára érvényes általános érvényű hibákat / torz képződmények, görbe mellcsont stb. /, majd azokat, amelyeket a Fajtaleírás súlyos hibaként tüntet fel. Ezek felett nem szabad szemet hunyni, a pontlevonást végre kell hajtani. Meg kell számolni a galambok elsőrendű evezőtollait és kormánytollakat. Bár az utóbbi időben egy darab tollnak a hiánya nem jelent kizárást, a hiányosságot kívánalom szinten minden esetben 1 -1 pontlevonással büntetni kell.

Az eddigiek a bírálat jól körülszabályozott részét jelentik, melyet nem nehéz jól elvégezni. a legtöbb vitát a kívánalmak meghatározása váltja ki, mivel minden jól körülírt tulajdonság hiánya kívánalmat jelenthet, előfordulhat, hogy 20 -30 ilyen hiányosságot is felfedezhetnénk. Vaskalapos szigor esetén pillanatok alatt be lehet bizonyítani egy galambról, hogy össz -pontszáma alapján nem felel meg a fajta követelményeinek. Úgy gondoljuk, nem segítené a fajta tenyésztését, ha a sok kívánalom miatt leminősítenének galambokat. Azt tartjuk helyesnek, ha a „nem megfelelő”  minősítést, csak több deklarált hiba előfordulása esetén alkalmaznák a bírálat során. Mindezek után azt javasoljuk a bírálóknak, hogy a bírálat eme lépcsőjéhez érkezve, az előzőleg megmaradt pontlevonási lehetőségeket a kiállított galambok helyes minősítési sorrendjének kialakítására használják fel 1 -2 -3 kívánalmat feltüntetve. Mindig olyan kívánalmakat tüntessenek fel, melyek lényegesen befolyásolják a galambok szépségét. A leglényegesebb a fej markírozottságának kifogásolhatósága, de ide sorolhatók mindazoknak a tulajdonságoknak a hiányai, melyeket az előnyöknél felsoroltunk. Nem lehet előírni, hogy hány kívánalom miatt vonjanak le pontokat, de fontosnak tartjuk, hogy a pontok száma a galambok minőségét szemmel láthatólag érzékeltesse.

Visszaolvasva az eddig leírtakat, úgy gondoljuk, a bírálók eddig is hasonló kottából dolgoztak, de mégsem láttunk munkájukban következetességet. Különösen feltűnő ez akkor, ha egy kiállításon ugyanazt a fajtát több személy bírálta /Klubkiállítás 2016./. Feltűnő különbségek voltak a kívánalmak feltűntetése terén, más – más kívánalmakat tartottak fontosnak az általuk bírált galambokkal szemben.

 Írásunkat a tenyésztők figyelmébe is ajánljuk, jó lenne, ha elgondolkodnának a leírtakon és a bírálat szellemének megfelelően a jót és nem a hibákat keresnék, tudomásul vennék, hogy nem csak a kiváló, de a jó minősítésű galamb is lehet szép, lehet benne gyönyörködni, tenyészanyagként pedig  egészen kiváló lehet!

                                                          Dr.Czeglédy Pál szakelőadó és Király István bíráló

 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS