Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
Dr. Czeglédy Pál írása Három kiállítás tanulságai(2013)

Három rövidcsőrű kiállítás eredményei és tanulságai

 

Nem írtam azonnal beszámolót a Dr.Szécsényi István Rövidcsőrűgalamb Tenyésztő Klub 2013. évi Fiatalgalamb bemutatójáról, megvártam a Nemzeti / régi nevén „Országos”/ és a fajtaklub kiállításának eredményeit. Most a kiállításokon és a Katalógusban látottak alapján fogom értékelni a 2013.évi tenyésztői eredményeket és néhány  tanulságként megszívlelendő észrevételt közzétenni.

Fiatalgalamb bemutató – Kiskunfélegyháza

A Fiatalgalamb bemutatót 2013.augusztus 24-én rendezte meg klubunk Kiskunfélegyházán. Új helyszínt kellett keresni Kálmán József klubelnöknek, mert az előző kiállítások helyszínét csak jelentős költségtérítés ellenében kaphattuk volna meg. Az új helyszín is megfelelő környezetet biztosított, csak megvilágítás szempontjából volt gyengébb az előzőnél. Sajnos már most felmerült, hogy jövő évben ismét „vándorolni” kényszerülünk.

A gyakorlatilag félnapos bemutatóra a klub tagjai 113 db. budapesti rövidcsőrű és 23 db. Ceglédi rövidcsőrű galambot hoztak el. Mielőtt a különböző színekben bemutatott galambokat értékelném, egy megdöbbentő adatra hívom fel a figyelmet: a nagyobb számban kiállított színváltozatoknál / díszgólyás, sárga, vörös, fekete, májszínű / a színgyőztes címet hím galamb kapta meg nagy fölénnyel: 9 -11 szavazattal, ez a szavazatok több mint ¾ részét jelentette. Ugyanakkor fehér színben a győztes tojónak 4 szavazat is elegendő volt, de a legszebb tojó címet nem tudta elnyerni. Azt sem tartom véletlennek, hogy a legszebb tojó saját kategóriájában nem lett első.

A sort szokás szerint a budapesti díszgólyások nyitották. Három tenyésztő állított ki összesen 12 db. galambot. Szép karakterével fogta meg a szavazókat Polecsák Sándor hímként kiállított galambja, mely 11 szavazattal győztes lett. Kiemelkedett a mezőnyből. A bemutatott 2db. deres színű galamb közül is Polecsák Sándor hímje lett 12 szavazattal első.

A budai kék színváltozat következett a sorban. Érdekes módon a 17db. bemutatott galamb nem igazolta az előző kiállítások után tett megállapításomat, mely szerint a budai kék a leghomogénebb színváltozat. Nem láttam kiemelkedő galambot, az átlag is gyengének tűnt. Polecsák Sándor hímjének 6 szavazat elég volt a győzelemhez. Ebből a színből került ki a legszebb tojó, Kálmán József galambja, mely a tojók között 4 szavazattal lett győztes. Feltűnő volt a galamb fejének markírozottsága, de nem láttam benne a budapesti rövidcsőrűre jellemző karaktert,  s tollazata sem volt vedlettségi állapota miatt ideális egy bemutatóra.

Az egyik legnépesebb színváltozat, a fehér következett 19 db. bemutatott galambbal. Úgy látszik, hiába  a tenyésztők igyekezete – hét tenyésztő állított ki fehér színű galambot - , az állomány minősége még a jó átlagot sem éri el, kimagasló egyed nem volt. A győztes Dr. Czeglédy Pál tojójának 4 szavazat elég volt az elsőséghez.

A fehéreket a sárgák követték, szintén 19 résztvevővel. Ennél a színváltozatnál is fölényes győzelmet / 11 szavazat / aratott egy hím, melyet Granyák Antal állított ki. Ez a sárga hím kitűnt a mezőnyből karakterével, szép sárga színével, kék íriszével, de sajnos a testméretével is. Közel egy fejjel magasodott több vetélytársa fölé, ami az én szememben ront a galamb értékén. A fenti galambon kívül nem láttam a sárga mezőnyben említésre méltó egyedet.

Jó átlagot képviseltek a vörösek, az egyik legegyöntetűbb színváltozat volt. A győztes Polecsák Sándor nagyon elegáns, jól markírozott hímje lett 10 szavazattal. A galambnál hiányoltam a szép egyenletes vörös színárnyalatot.

Májszínűek / 8db. / és feketék / 12 db./ között szintén egy-egy hím kapta a legtöbb szavazatot, fölényesen nyert Granyák Antal és Mochnács András galambja 11, ill 9 szavazattal.

Azokból a színváltozatokból, melyekből 2-3 fiatalt állítottak ki, nagyon tetszett Gajdos Zoltán fekete csőrű fekete galambja, jó fejű, nagy szemű, jó karakterű galamb volt. Csalódást az okozott, hogy az előző fiatalgalamb bemutatók népes szívhátú kollekciója helyett csak egy tenyésztő állított ki 2 db. szívhátú galambot.

 

 

A ceglédi rövidcsőrű galambok között Mészáros Dénes sárga hímje lett a legszebb hím, míg a legszebb tojó címet Gajdos Zoltán vörös galambja nyerte el.

Nemzeti kiállítás – Dabas

A budapesti rövidcsőrűgalambok tenyésztői erre a kiállításra 51db. galambot neveztek. Ez feltűnően alacsony létszám!

Nem szoktam más galambfajtákkal foglalkozni, most mégis megtetszem. Régóta foglalkoztat az a kérdés., hogy érdemes-e az országos kiállítás mellett egy-két hónapon belül önálló klubkiállítást is rendezni. A Katalógus alapján kerestem a választ, s azt találtam, hogy a magyar galambfajták összevont kiállításain is nagyon kevés a benevezett galamb, úgy tűnik, az összevont kiállítás sem eredményez nagyobb számú nevezést, csak a kiállítás megszervezésének nehézségeitől mentesülnek a klubok. Azt láttam, hogy hat magyar galambfajtákat tenyésztő klub az országos és klub kiállítását összevonta. A hat klub közül a szegedi magasszálló keringő galambfajtát tenyésztők klubja tudott csak jelentős számban /92 db. / galambot kiállítani. Magyar óriás fajtából 43 db., magyar díszpostából 67 db., magyar szarka keringő galambból 44 db., magasröptű magyar deres 57 db., csepeli hófehér keringő galambból 40 db. került bemutatásra. Kezdő galambász koromban- / 50-60 éve /- korlátozni kellett az országos kiállításra egy tenyésztő által benevezhető galambok számát. Most azon kellene elgondolkodni, hogy milyen kedvezményekkel tudnánk segíteni a magyar galambfajták sok anyagi áldozatot vállaló tenyésztőit. Tartok attól, hogy közeledik az az időszak, amikor a budapesti galambfajták klubjához hasonlóan a magyar galambfajtákat tenyésztőket is közös klubba kell szervezni.

Az elmúlt évi kiállításról szóló beszámolómban örömmel írtam arról, mennyire emelte a kiállítás színvonalát a ketrecek egy sorban való elhelyezése és a sorok közötti tágasabb tér. 2013-ban sajnos a rendezők visszatértek a kétsoros ketrecekhez, s a sorok között annyira szűk helyet hagytak, hogy vasárnap közlekedni is nehéz volt a ketrecek között, amikor a kiállítók értékelték a látottakat. Két ember csak oldalazva tudott egymás mellett elhaladni.

Régebben a kiállítások beszámolóiban színenként, pontátlag számítással szoktam alátámasztani véleményemet, ez a mostani kiállításon már nem volt aktuális. Az 51 db. kiállított galambból csak két szín képviselt jelentős számú galambot, 10 -10 db. sárga és budai kék. A többi színből 5-6 db.-ot állítottak ki, sőt a 3db. májszínű közül 2db. „olajszín” elnevezéssel került a katalógusba.

 A kiállításon a galambok bírálatát Király István végezte. 14 db. galambot minősített kiválóra, ezek közül 11 db. volt a hím és 3 db. a tojó. Jelzésértékűnek tartom, hogy ez már a harmadik olyan kiállítás, ahol kevés a jó minőségű tojó.

A kiállított galambok sorát 19 db. egyszínű galamb nyitotta meg. Közülük mindössze 4 db. galamb nyert kiváló címet. Dr.Czeglédy Pál 1db. fehér és 2db. vörös hímje, valamint fekete tojója. Az egyik vörös hím a fajtagyőztes címet is elnyerte. Sajnálatosnak és elgondolkodtatónak tartom, hogy azok a tenyésztőtársaim akik az előző években győztes galambokat szoktak kiállítani, most gyengébben szerepeltek, nem volt kiváló minősítésű galambjuk. Erről nem a bíráló tehet. Úgy látom, elvesztették galambjaik azokat a rendkívüli tulajdonságaikat / az átlagosnál nagyobb, markírozott fej, nagy nyitott szemek, rövid, vaskos csőr /, amelyekkel sikeresen szálltak versenybe az előző kiállításokon.

Az egyszínűeknél jobb megítélés alá estek a budai kékek. Ennél a színváltozatnál a 10 db. kiállított galamb közül 5 db. lett kiváló. Három db. Kálmán József, 2 db. pedig Polecsák Sándor tenyészetéből került ki. Ez alkalommal is ezt a színváltozatot tartottam a legkiegyenlítettebbnek.

Meglepően alacsony, / 7 db. / volt a benevezett díszgólyások létszáma. Polecsák Sándor 3 db. galambja lett kiváló, fiatal tojója  a fajtagyőztes címet is megkapta. Elegáns, kicsi tojó volt, feltűnő, tulajdonságokkal is rendelkezett / magas homlok, erős markírozottság nélkül, túlságosan rövid kormánytollak – talán vedletlen állapotban /, véleményem szerint ezek nem javították, hanem rontották a galambról kialakított képet.

A kis létszámú színváltozatokban Dr.Czeglédy Pálnak volt 1 db. kiváló fekete szívhátú hímje és Polecsák Sándornak 2 db. kiváló fiatal deres hímje.

Klubkiállítás – Cegléd

2014. január 11-12-dikén rendezte meg a klub kiállítását , hagyományosan a ceglédi V- 184-es egyesület segítségével-

Erre a kiállításra a tavalyival megegyezően 66 db. budapesti rövidcsőrű galambot neveztek a tenyésztők. A bírálatot Dr. Zoltán Levente és Srebro M. Silver végezte hasonló szigorral,  mint Király István az országos kiállításon. 13 db. galambot érdemesítettek kiváló címre.

Ezen a kiállításon 6 db. díszgólyás nyitotta a sort, valamennyit Kálmán József állította ki. Kiváló és fajtagyőztes lett egyik hím galambja. Amikor alaposan végignéztem az összes kiállított galambot, akkor sem találtam szebb hímet. Nagyon jó budapesti rövidcsőrű karakterű galamb, ha kisebb lenne, 97 pontot is kaphatna.

A 8 db. budai kék közül Kálmán Józsefnek 4db. kiváló galambja lett, az azonos karakterű és a kívánatosnál nem nagyobb galambok között.

Az országos kiállításon látottnál több /42 db. / egyszínű galambot állítottak ki a tenyésztők. Sok olyan galambbal lehetett találkozni, melyek először szerepeltek kiállításon. Ilyen volt a 6db. kiállított fehér színű galamb is, melyek közül Kálmán József tojóját értékelték a bírálók kiválóra. A fehér kollekció szebb volt az országos kiállításon látottnál.

Ezen a kiállításon is a sárga volt a legnépesebb színváltozat, 12db., melyek közül 3 db. ért el kiváló minősítést: Kellner Lajos hímje, Granyák Antal és Dr.Czeglédy Pál tojója.

 Létszámban alig maradtak el a vörös színű galambok  11 egyeddel. Ezek között is sok volt a fiatal, először szereplő galamb. Meglátásom szerint a vörös színűek annak ellenére, hogy csak Granyák Antal galambja lett kiváló, jó átlagot képviseltek, a galambok többségének feltűnően szép vörös színe volt.

A 7db. kiállított fekete közül Dr.Czeglédy Pál tojója kiváló és fajtagyőztes lett. A galamb nagyon szépen mutatta a budapesti rövidcsőrűgalamb karakterének szépségét. Feltűnő volt a magas homloka, nagyon rövid, egyenes csőre, de mint általában a magas homlokú galamboknak, a markírozottsága hagyott némi kívánnivalót.

Kiállítottak a tenyésztők 6 db. májszínű galambot is, melyek közül Kellner Lajos tojója lett kiváló.

A sort 7 db. szívhátú zárta, melyek közül Dr.Czeglédy Pál fiatal hímjét minősítették kiválóra.

A 2013. évi kiállításokon látottak alapján szükségesnek tartom foglalkozni azzal a helyzettel, hogy egyre kevesebb szép tojót találni, a kiállításokon a szép hímek kerültek túlsúlyba. Amiatt, hogy könnyebb szép hímeket szerezni, fennáll annak a veszélye, hogy a hímekre épített tenyészetekben tovább fog nőni galambjaink testnagysága, ami nem kívánatos!

Közel 40 éves budapesti rövidcsőrűgalamb tenyésztői tevékenységem során azt tapasztaltam, hogy a galambok testnagyságát, karakterét elsősorban a tojók örökítik. A kicsi test megtartásában segítséget nyújtottak a tojó jellegű hímek, ilyenekkel is szívesen dolgoztam. Tenyészetemben ritkán fordultak elő kelleténél nagyobb, durva testalkatú egyedek.

Írásaimban sokszor kifogásoltam, hogy galambjaink testnagysága növekszik, sőt szárny- és kormánytollaik is egyre hosszabbak. Az említett hiba elkerülése miatt nagyon meg kell fontolni, milyen hímekkel tenyésztünk. Selejtezzük a nagy testű hímeket, a kisebb galambokat részesítsük előnyben.

Észrevételeimet elsősorban a budapesti rövidcsőrűgalmbokat tenyésztőknek ajánlom megfontolásra, de úgy gondolom, más galambfajták tenyésztői is találnak hasznos megállapításokat, gondolatokat írásomban.

                                                                                             Dr. Czeglédy Pál

 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS