Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
Budapesti rövidcsőrűgalambok a 2016.évi fiatalgalamb bemutatón
Budapesti rövidcsőrűgalambok a 2016.évi fiatalgalamb bemutatón
 
 
A Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalamb Tenyésztő Klub vezetősége a 2016. évi fiatalgalamb bemutató idejét és helyszínét ismét a szeptemberi börzéhez igazította. Ez alkalommal a monori Művelődési központban kaptunk helyet, ahol tágas sorközzel, jó fényviszonyok mellett lehetett elhelyezni a négy rövidcsőrű fajta 228 egyedének ketrecét. Legnagyobb számban budapesti rövidcsőrűgalambot neveztek, 15 tenyésztő 133 db. galambot. A ceglédi rövidcsőrűből a 79 db.-ot hét tenyésztő mutatta be. Barna István és Virág Gábor 6 db. bécsi rövidcsőrű szívhátú galambja és Srebro M. Silver 10 db. Travnyiki rövidcsőrű galambja színesítette a kollekciót.
A klub szakelőadójaként fokozott érdeklődéssel vártam a bemutatót, kíváncsi voltam, hogy ez évben is tudnak-e a tenyésztők olyan galambokat kiállítani, melyek a decemberi 5. budapesti- és bécsi keringő galambok Európa Kiállításán is eredményesen szerepelhetnek . Figyelembe véve, hogy a galambok különböző vedlettségi állapota ilyenkor nagymértékben befolyásolja a verseny sorrendjét – sokat ígérő galambok hátrányos helyzetbe kerülnek előnytelen vedlettségi állapotuk miatt – figyelmesnek kellett lennem, hogy tárgyilagosan minősítsem a kiállított állományt. Örömmel állapítottam meg, hogy a megérdemelten győztes címet elért egyedek mögött a világos csőrű változatokban sok ígéretes galamb volt látható. Sajnálatos, hogy ugyanez a megállapítás fekete csőrűek között csak budai kék színváltozatra volt érvényes.
A kiállításon a színgyőzteseket, a legszebb fiatal tojót és hímet a szokásos módon, a tenyésztők szavazatai alapján választottuk ki. A szavazáson ezúttal 18-an vettek részt.
A bemutatót megnyitó gólyásokról / 5 db. / sok jót nem tudok írni. Polecsák Sándor hímje hat szavazattal győzött, érdekes, hogy mellette mind az öt galamb kapott szavazatot. A négy deres galamb közül kitűnt Polecsák Sándor tojója, melyre 9-en voksoltak. Nem vet jó fényt a deres galambok minőségére, hogy öt tenyésztő tartózkodott a szavazástól, nem tudott választani. Ezek az adatok azt igazolják, hogy továbbra sem tapasztalható sem mennyiségi ,sem minőségi változás ezeknél a színváltozatoknál.
A fekete csőrű színváltozatok között ismét a budai kékek voltak a legjobbak. A bemutatott galambok többsége fiatal kora ellenére élesen markírozott fejű, kis testű galamb volt. Nagyon tetszetősek voltak. Szoros volt a verseny, Dr. Vedrődy Marián győztes tojója 5 szavazatot kapott, maga mögé utasítva Gajdos Zoltán 4 szavazatot szerzett galambját. Gajdos Zoltán hímje egy érdekes holt versenybe került a második legszebb fiatal hím címének megállapításakor. Ki kellett jelölni a második legszebb hímet, a Szarka János által felajánlott díj odaítéléséhez. A legszebb hím kiválasztásáról szóló szavazáskor hetes holtverseny alakult ki egy-egy szavazattal. Az összevetéskor a fejmagasságban elhelyezett ketrecben ez a galamb sokkal jobban mutatott, mint a kiállítási sorban. Fiatal korához képest jól markírozott feje és jó karaktere segítette hozzá a második helyezéshez.
Gajdos Zoltán most is hozott két jó fekete csőrű fekete hímet, melyek közül az egyik 11 db. szavazatot kapott.
A fehérek sorát hat tenyésztő 20 db. galambja alkotta, többségük fiatal, még a vedlés megindulása előtti állapotban volt. Ennek ellenére több ígéretes egyedet láttam közöttük, örömteli a javulás, egyre homogénebb az állomány. Dr.Czeglédy Pál hímje 9 szavazattal győzött, pedig a nyakán és fején a tollak nagy része még tokban volt.
A legnépesebb  színváltozat a sárga volt. A 30 db. galambot tíz tenyésztő állította ki. További érdekesség, hogy szavazatot is tíz db. galamb kapott. Nagyon hiányoztak ebben a színváltozatban az apró tollakat már átvedlett egyedek. Dr. Czeglédy Pál tojója négy szavazattal lett első: ez a galamb a fejét már átvedlette, de testén, szárnyán a tollazat nagyon rendezetlen volt. Az utána következő sárgák csak 1-2 szavazatot kaptak.  Dr.Czeglédy Pál galambja holtversenybe került a második legszebb tojó címért, melyet el is nyert Dr.Vedrődy Marián budai kék galambjával szemben.
 A 14 db.-ot számláló vörös színűek mezőnyében – melyek többsége már átesett a vedlés nagy részén – ismét több ígéretes galambot láttam. Kálmán József jó karakterű, szép fejű tojója győzött 9 db. szavazattal. Ez a galamb 5 szavazattal a legszebb fiatal tojó címet is elnyerte.
Kellemes meglepetést okoztak a fekete színű galambok. 14 db. kiállított galamb többsége a fajtára jellemző jó karaktert mutatott, homogén állománynak tűnt. Vallom ezt annak ellenére, hogy a szavazásnál csak 3 db. galamb kapott szavazatot.  Granyák Antal hímje 14 db. szavazattal „tarolt”, megérdemelten lett a legszebb fekete fiatal és óriási fölénnyel, 10 db. szavazattal elnyerte a legszebb fiatal hím címet is. A galamb szépségét bizonyítják a kiállításon készült fotók is. A fiatal budapesti rövidcsőrűgalambra jellemző karakterrel rendelkezett, ha néző vagy fotós állt meg a ketrecénél, azonnal „parádézott”. Ha valakinek a fotó láttán hiányérzete van, gondoljon bele, hogy ez egy hat hónapos galamb, kétéves korára lesz igazán érett budapesti rövidcsőrű!
A 9 db. májszínű galambot hat tenyésztő állította ki. A legtöbb szavazatot / 9 db. /Dr.Czeglédy Pál elegáns, nagyon szép fejű hímje kapta, annak ellenére, hogy feltűnő volt szabálytalan pupillája. Sajnos a többi kiállított társa nem volt versenyképes.
A kiállításon bemutatott ezüst, bronz / ? / színű és a csapos galambok a szavazatok 50 %-át sem kapták meg, így ezek cím nélkül maradtak.
A kiállított galambok sorát a szívhátúak zárták, 17 db.-os kollekcióval. Örvendetes a szívhátúak egyre növekvő létszáma, de a minőségi javulás úgy látom még várat magára. A győztes Dr. Czeglédy Pál májszínű tojója lett 11 szavazattal. Ez a galamb rossz vedlettségi állapota miatt nem tudta legjobb formáját mutatni, feltűnő volt, hogy feje a többi szívhátú hoz képest nagyon jól markírozott volt, a magas fejbúbja mellett homloka is magas volt, ami az egyszínű galambok esetében is kevés egyednél látható.
A kiállítás első napján megtartott díjkiosztón a legszebb fiatal tojó és a legszebb fiatal hím jutalma egy-egy budapesti rövidcsőrű galambot formázó dísztárgy volt. A második helyezettek kapták a Szarka János által készített és felajánlott budapesti rövidcsőrűgalamb –fejet ábrázoló képet.
A klub vezetősége Dr. Szécsényi István születésének 100. évfordulója alkalmából minden klubtagnak  Dr.Szécsényi István  Emléklapot adott át.
Gratulálok a kiállítás rendezőinek. Nemcsak a galambok számára volt ideális a kiállítás helyszíne, de a rövidcsőrűgalambok tenyésztői is nagyon kellemes másfél napot töltöttek el Monoron. Virág Gábor és Gyura Ferenc családja gondoskodott róla, hogy a klub tagjai jól érezzék magukat, reggelivel, ebéddel, vendégszerető házigazdaként láttak el bennünket. A klub tagjainak köszönetét ezúton is szeretném tolmácsolni Nekik.   
 
 
                                                                                   Dr.Czeglédy Pál szakelőadó
 
 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS