Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
Dr Czeglédy Pál beszámolója a klub fiatalbemutatójáról (2012)

 

Rövidcsőrű fiatalgalamb -bemutató 2012

 

Zökkenőmentesen indult augusztus 25-én az idei év fiatalgalamb-bemutatója Kiskunfélegyházán. A Dr.Szécsényi István Rövidcsőrűgalamb Tenyésztők Klubjának idén megválasztott elnöke, Kálmán József és új titkára, Virág Gábor gondosan előkészített mindent.

 A kiállított 144 db. galamb ketrecét úgy helyezték el, hogy nagy tér volt közöttük, jól lehetett látni az egysorban elhelyezett galambokat.

Nagyon szépen kivitelezett katalógust készítettek, jó volt a berakási jegyzék, a szavazólap is pontos volt, egyezett a katalógus sorrendjével

            Amikor elkezdtem a kiállított galambok szemléjét, úgy éreztem, valami csoda történt. A fekete csőrű galambok testnagysága kisebbnek tűnt, mint az elmúlt évek kiállításain. Örömem sajnos csak rövid ideig tartott, rájöttem, hogy a távollátó szemüvegem maradt rajtam, melyet autóvezetéskor használok. Az olvasószemüveg használatba vétele után már nagyobbnak látszottak a galambok, ha közelről néztem őket, kb. 20 %-kal. Nem a fiatalgalamb -bemutató témájához tartozik a szemüveg használat kérdése, de mert többször szembekerültem ezzel a dologgal, néhány sort megérdemel, már csak azért is, mert a bírálóktól még soha nem hallottam, hogy ezzel a jelenséggel foglalkozni kellene szemüveget viselőknek. Én a testnagyság megállapításakor nem a szememre támaszkodom, hanem arra, hogy a kézbe vett galamb mennyire tölti ki a tenyeremet. Úgy érzem, ez pontosabb mérce. E rövid kitérő után a kiállításon látottakkal folytatom.

            A  fekete csőrű színváltozatokról / 15db. Budapesti díszgólyás, 4 db. deres, 17 db. budai kék / az optikai csalódásom ellenére , jó vélemény alakult ki bennem. A három színgyőztes galambhoz hasonlót az elmúlt évek fiatalgalamb-bemutatóin nem láttam. Mindhárom jó karakterű, „magamutogató” galamb volt. Szép volt a fejük, jó volt a csőrük, olyannyira, ha rövidebb lett volna, már hibának minősülne. Öröm volt látni ezeket a galambokat. Meglepett, hogy a gólyást és a derest a kisebb létszámú állománnyal rendelkező Mochnács András állította ki. A budai kék Polecsák Sándor galambja volt.

A 15 szavazó közül 10 – 10 tenyésztő adta voksát a deres és budai kék galambra. A gólyásnak 5 szavazat is elég volt a győzelemhez, mert ennél a színváltozatnál összesen 8 galamb kapott jelölést.

            A fehér színváltozatból 7 tenyésztő állított ki 15 db. galambot. Sajnos ennél a színváltozatnál még csak halvány csírái látszanak a fejlődésnek. Láttam kis testű, sarkos fejű, hegyes csőrű elegáns tojókat, de nagy plump, sárgán spriccelt nyakú durva hímeket is. Az elmúlt évekhez hasonlóan – egy kis túlzással – most is leírhatom, ahány galamb volt, annyi -féle formát mutattak. A legszebb címet Dr. Czeglédy Pál tojója kapta 6 szavazattal. Ígéretes galamb, de még nem az igazi. Karaktere jónak mondható, de a csőrének tompábbnak kellene lenni.

            A 16 db. sárga galamb között is sokféle típust lehetett találni. Zavaró volt a rossz vedlettségi állapotuk. A győztes Kálmán József tojója lett. A galambot, majd győztes tojóként akésőbbiekben fogom elemezni.

            A legegyöntetűbb a vörös állomány volt. Annak ellenére, hogy öt tenyésztő 12 db. galambját láthattuk. A galambok többsége jó karakterű, elegáns galamb, színük is kifogástalan volt. Ez a tény nagy előrelépést jelent az elmúlt évekhez képest. Manapság ez mondható a legjobb színváltozatnak. A győztes Dr. Czeglédy Pál hímje lett, 6 szavazattal.

            A 9 db. májszínű galamb közül kiemelkedett Kálmán József jól markírozott fejű, nagy szemű tojója, mely a győztes címet is elnyerte 8 szavazattal. Véleményem szerint minősége a sárga tojóéval vetekedett. Nekem jobban is tetszett.

            A tenyésztők 11 db. fekete színű galambot hoztak el a bemutatóra. Ezt a színváltozatot is nagy változatosság jellemezte. Nem is csoda, hiszen 7 tenyésztő állományát reprezentálták a kiállított egyedek. A legszebb címet Granyák Antal hím -jellegű / nem merem hímnek minősíteni / galambja nyerte el 9 szavazattal /különdíjban is részesült /. Ennek a galambnak az értékelésére már a klubgyűlésen is kitértem.

Nem tetszett ugyanis, amit az elmúlt évek fiatalgalamb – bemutatóin is tapasztaltam, hogy a szavazáskor a tenyésztőket megfogja egy-egy galamb extrém formája és ez a galamb besöpri a szavazatok többségét, annak ellenére, hogy a fajtaleírás követelményeinek csak részben felel meg. Most is ez történt.  

Granyák Antal galambja kis testű, elegáns galamb, testnagysága alapján tojónak is kicsi. A fején félig vedlett állapotban voltak a tollak, magas fejbúb látszott, a fej markírozottsága nem volt megítélhető. A legnagyobb probléma a csőr hosszúsága, nem volt nagyobb, mint a szélessége / ezt „borsócsőr”- nek nevezik/. Véleményem szerint az ilyen nagyon kicsi testű, nagyon rövidcsőrű egyedek szaporítása is rendkívül nehéz. Kicsi tojást tojnak, ebben kicsi embrió nevelkedik, mely a nagyon rövid csőre miatt az esetek nagy többségében nem tud kikelni. Óva intem a tenyésztőket attól, hogy ilyen típusú galambok szaporítására törekedjenek.

             A kiállított  10 db. szívhátú galamb közül is hiányzott a kiemelkedő egyed. Az állomány jó átlagot képviselt. A győztes Dr. Vedrődy Marián kék tojója lett 5 szavazattal.

            Nehezen választottak legszebb tojót és hímet a tenyésztők, volt, aki nem talált ilyen egyedet, nem szavazott ebben a kategóriában. A legjobb eredményt két olyan galamb érte el, amely az apró tollak vedlésén már átesett, jól mutatta karakterét és a fejformát, érett galambok voltak.. Mindkettő szépnek mondható, de nem hibátlan. Véleményem szerint a későbbiekben szigorú bírálat esetén  nem biztos, hogy kiválónak fognak minősülni.

            Dr.Czeglédy Pál győztes vörös hímje / 5 szavazat / egy jó karakterű, jó csőrű, szép színű galamb, feltűnően magas tarkója van, de mivel a homloka is magas, a fej markírozottsága kevésbé jó, mint a győztes tojóé, nyaka is lehetne vékonyabb.

Kálmán József sárga tojója / 5 szavazat / feltűnően jól markírozott fejű, nagy szemű, egyenes csőrű galamb. Az erős markírozottság abból adódott, hogy a galambnak nincs homloka.  Hibája ellenére rendkívül jó tenyészgalambnak tartom. Tenyésztőjének biztos sok örömöt fog szerezni megfelelő párosítás esetén.

            A bemutatón Barna István 3db. bécsi rövidcsőrű szívhátú galambot is kiállított. Közülük egy tiszteletdíjat is kapott.

A cegléldi rövidcsőrű szívhátúak eredményéről a fajta szakelőadója, Szőke András fog értékelést készíteni.

            A kiállítás egy nagyon ízletes pörkölt feltálalásával és elfogyasztásával folytatódott, melyet klubgyűlés követett. Ez alkalommal  a szakelőadók értékelték a látottakat. A klubgyűlés  a kiállítás díjkiosztójával zárult.  Azt gondolom, hogy valamennyiünk számára jó hangulatú és szakmailag is hasznos kiállítással zártuk a tenyészidényt.

 

                                                                 Dr.Czeglédy Pál

                                                                   szakelőadó

Fotók a bemutatóról

 

 

 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS