Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
Galambjaink tollrendellenességéről

 

Galambjaink tollrendellenességeiről
 
 
Több, mint 15 évvel ezelőtt a Galambjaink című folyóirat 1989. évi 6.számában írtam először a budapesti rövidcsőrűgalamb tenyésztése során észlelt tollhibákról, s próbáltam felhívni a figyelmet arra, hogy ezeket az öröklődő hibákat meg kell próbálni kiküszöbölni.
Sokkolta a tenyésztőket az 1992-ben hozott új szabály, mely szerint az ilyen galambokat kiállításon ki kell zárni a bírálatból. Voltak tenyésztők, akik elfogadták ezt a döntést, mások nem, sőt neves budapesti rövidcsőrű tenyésztők Dr.Szécsényi Istvánhoz csatlakozva felhívást tettek közzé, melyben jelezték, hogy nem értenek egyet a tollak számlálásával, s szerintük a rövidcsőrűgalamboknak a rendszertanban új fajtacsoportot kellene létrehozni. Erről a problémáról és az általam követendő útról a Kisállataink című lap 1992. évi 11. számában írtam.
Az elmúlt évben a galambász sajtóban három tenyésztő is kifejtette véleményét ebben a témában nagy vehemenciával, de sok feltételezéssel, kevés példával és bizonyítékkal, olykor a részemről mindig is elítélt személyeskedéssel, ami a tárgyilagosságot is megkérdőjelezi. Mielőtt tapasztalataimat közzétenném, szeretném felhívni a figyelmét azoknak, akik az általuk tapasztalt tollhibákból öröklődési törvényszerűségeket kívánnak megállapítani, arra, hogy törvényszerűségeket csak objektív, minden behatástól mentes párosításból származó utódok alapján szabad megállapítani. Vagyis egyedi ketrecekben elhelyezett tenyészpárok utódainak vizsgálata alapján.. Ilyen kísérleteket csak megfelelő anyagi és technikai háttérrel lehet végezni. A galambtenyészetek nem ilyenek. Mindig megmosolyogtatott az a törekvés, amikor a szövetség galambtörzskönyv létrehozásán fáradozott. Ez a törzskönyv is csak akkor lehetne hiteles, ha a páronként elhelyezett galambok adatait tartalmazná. Aki sok időt tölt galambok között, az már tapasztalta, hogy párja után a földön guggoló tojót más hímek is „használják”, s gyakran a tojófészekben is talál olyan tojást, amelyről tudja, hogy nem az illető tenyészpáré.
Az új szabály elfogadása, 1992 óta törzskönyvemben minden olyan fiatalról, melynek megszámolhatók az elsőrendű evezőtollai és kormánytollai, feljegyzem ezek számát. Ez a 1994 év végéig 1408 fiatal galamb adatát jelenti. Úgy érzem, ennyi adat alapján kötelességem, hogy tapasztalataimról írjak, de mégsem jelenthetem ki, hogy törvényszerűségek birtokába jutottam.
 Az 1989-es írásomban említett tollhiányok mellett azóta újabbakkal is találkoztam.1992-ben átvizsgáltam tenyészállományomat, a 62 galamb felénél találtam különböző rendellenességet, egyes egyedeknél több félét is. A vizsgálat eredményét a következő formában szoktam rögzíteni: egyik szárny elsőrendű evezőtoll – kormánytollak száma – másik szárny elsőrendű evezőtollak száma. Pl. 10 – 12 – 10. Ez jelöli az előírt tollak számát, ezt én komplettnek szoktam nevezni.
Az évek során a tollak számának következő változataival találkoztam:
 
 


 9 – 9 – 9                  10 – 11 -10                10 – 12 – 10                10 – 13 - 10    
10 – 10 – 10              10 – 11 – 9               10 – 12 – 9                  10 – 13 - 9
10 – 10 – 9                 9 – 11 – 9                 9 – 12 – 9                  11 – 13 - 11
 9 – 10 – 9                 8 – 11 – 10                8 – 12 – 10                10 – 14 - 10
 8 – 11 – 9                11 – 12 – 10                  9 – 14 - 9
 
 
 
 
 
 
A fentieken kívül több esetben előfordult, hogy a szélső 12. kormánytoll kb. 1/3 nagyságú volt. Ezzel a rendellenességgel úgy tudom, még nem foglalkoztak a magyar galambtenyésztők, a bírálótestület véleményét sem ismerem erről a tollalakulásról.
Egyes tenyészpároknál az utódok sem egyforma tollképlettel rendelkeznek. Példának egy pár 8 fiatalját mutatom be, melyek közül 3 darab 10 – 12 – 10-es, 2 darab 10 – 11 – 10-es, a további 3-nál 10 – 13 – 10, 10 – 11 – 10, 10 – 10 – 10 a tollképlet.
A következő években arra törekedtem a párosításkor, hogy a hibás tollazatú galambokat csak komplett tollazatú egyedekkel párosítsam. A tollhibás galambokat, ha más hibájuk nem volt, nem szoktam selejtezni. Ezzel a tenyésztési technikával a következő 13 évben az alább felsorolt „eredményt” értem el:
 

vizsgált
komplett tollazat
hibás tollazat
év
darab
darab
darab
%
1992
90
51
39
43,33
1993
101
56
45
44,55
1994
137
79
58
42,33
1995
129
65
64
49,61
1996
109
73
36
33,08
1997
132
91
41
31,06
1998
128
90
38
29,68
1999
70
46
24
34,28
2000
112
89
23
20,53
2001
120
83
37
30,83
2002
152
107
45
30,66
2003
37
28
9
24,32
2004
91
61
30
32,96

 
 
 
 
Amint a számokból kitűnik, lényeges változás nem történt, csökkent ugyan a hibás egyedek száma, de rá kellett jönnöm, hogy ezzel a módszerrel nem lehet megszüntetni a hibákat. Azt tapasztaltam, hogy a komplett és hibás tollazatú egyedekből álló pároknak és a komplett tollazatú pároknak egyaránt voltak komplett és hibás utódai. Tehát a hibák recesszív módon öröklődtek.
Kirívó esetnek tekintettem, amikor olyan utódokkal találkoztam, melyeknek csak 8 elsőrendű evezőtolla volt az egyik szárnyában. Három ilyen egyednek megvizsgáltam szüleit, nagyszüleit és a dédszülőket is. Egy esetben mind a 14 előd komplett tollazatú volt, a második egyednél a 14 ősből egyetlen galambnak volt egyik szárnyában 9 evezőtoll, a harmadik esetben csak 10 elődnek ismertem a tollképletét, ezek valamennyien komplett tollazatú galambok voltak. Ezt a három galambot selejteztem, ezért nem tudom milyenek lettek volna az utódaik.
További érdekesség, hogy a dajkálásra használt postagalambok utódai között 15 kormánytollas galambbal is találkoztam.
Az állattenyésztés klasszikus szabályai szerint recesszíven öröklődő hiba esetén nemcsak a terhelt egyedeket, hanem ezek szüleit is / melyek legtöbbször komplett, hibátlan galambok / a tenyésztésből ki kell zárni. Kérdés, ezt melyik tenyésztő tudja megengedni magának?
Egyes tenyésztőkben felmerült a gondolat, hogy ezeket a hibákat bizonyos esetekben, pl. mindkét szárnyban 9 – 9 elsőrendű evezőtoll, nem kellene hibának tekinteni. Ezt a megoldást nem tudom támogatni, mert elképzelhető az evezőtollak számának további csökkenése, mely végül szélsőséges esetben a galambok röpképességének elvesztéséhez is vezethet.
Ha valakinek nincs szíve és lehetősége drasztikus selejtezésre, vezessen pontos kimutatást a tollak számáról, ha ez a galambjainak több nemzedékéről rendelkezésére áll, próbáljon meg úgy tenyészteni, hogy a lehető legkevesebb tollhiányos galamb legyen a felmenők között. Így elérhető a hibás egyedek számának csökkenése, de a hiba teljes kiküszöbölését ez esetben sem lehet várni.
 
 
Dr. Czeglédy Pál
 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS