Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
A Difloxacin alkalmazása a galambok légzőszervi betegségei ellen

 

A difloxacin alkalmazása a galambok légzőszervi betegségei ellen

 

A galambtenyésztők többsége állandóan küszködik a galambok között fellépő légzőszervi betegségekkel. Talán nincs is olyan állomány, ahol a mycoplasmosis, az ornithosis kórokozója ne fordulna elő a galambokban lappangva. Ezek a kórokozók várják az ellenálló képesség csökkenését, s ha ez bekövetkezik, a colibaktériummal és a trichomonassal együttműködve rendkívül súlyos következményekkel járó, hosszasan elhúzódó betegséget okoznak, jelentős elhullással.

            Hasonló kórlefolyást találunk a vírusos megbetegedések egy részénél is. A vírusok okozta galambbetegségek közül a herpesz, az adenovírus és a circovírus kórókozói szintén lappangnak egyes állományokban. Elszaporodásuk az előzőekhez hasonlóan szintén az ellenállóképesség csökkenése után szokott bekövetkezni. A beteg galambokban  itt is megjennek a mycoplasmák és a colibaktériumok az elhullások előidézőiként.

            Hasonló kórlefolyást tapasztalunk a fiatal galambok betegségeként elhíresült kórformánál is, mely lényegében egy vitatott hátterű, vírusos fertőzés utáni, több kórokozós vegyes fertőzés. Ennél a betegségnél a mycoplasmák, a coli baktérium mellet a trichomonas -fertőzés súlyosbítja a helyzetet, de a betegség végkimenetele az előzőkhöz hasonló.

            Visszatekintve az előbb felvázoltakra, azt lehet látni, hogy a legtöbb galambbetegségnél közös tényező a mycoplasmák és a colibaktériumok jelenléte, melyek az elhullásért felelősek, s erre  a megállapításra kell alapozni galambjaink gyógykezelését.

            Dr. Talabér Zsolt kollégám kitűnő könyvéből minden ismerethez hozzá lehet jutni ezen betegségekről és azt is ki lehet olvasni, hogy a galambok nem megfelelő tartási körülményei miatt a betegségek a kezelések ellenére is gyakran kiújulnak, s e miatt készenlétben kell lenni a galambok kezelésére. A gyógyításhoz a szerző többféle gyógyszert is javasol, de ezek között nem szerepel a Diflocin a.u.v. 10 %-os oldat, amely már közel tizenöt éve forgalomban van Magyarországon.

            Az elmúlt évben több tenyésztőtársammal együtt alkalmaztam galambjaink gyógykezelésére a Diflocint, s azt tapasztaltam, hogy az állományomban visszaszorultak a légzőszervi betegségek, annak ellenére, hogy a galambok tartási körülményei nem változtak.

            A Diflocin 10 %-os oldat hatóanyaga a Difloxacin. Erre a gyógyszerre az enrofloxacin-készítményekkel teli gyógyszerpiac csak az utóbbi időben figyelt fel, s kezdik használni a baromfi- és sertéstartásban az enrofloxacin rezisztencia miatti kiváltására. A Diflocin a klasszikus Baytril-nál kb. ötször olcsóbb, az utángyártott Endrofloxacinokhoz képest kb. háromszor drágább.

            A Diflocin hatékony azoknak a kórokozóknak a többsége ellen, melyekkel galambjaink terheltek. Ezek a következők: mycoplasmák, chlamidiák / ornithosis /, haemophilus baktérium, de érzékeny iránta a salmonella és a colibaktérium is.

            A galambbetegségek diagnosztizálásához legtöbbször a bakteriológiai és gyógyszer-rezisztencia vizsgálatokat hívjuk segítségül. A fent említett betegségek döntő többségében a coli baktériumokat tenyésztik ki. Nagyon lényegesnek tartom a gyógyszer kiválasztásánál, hogy minden esetben olyan antibiotikumot válasszunk, amelyik a coli mellett a mycoplasmák ellen is hatékony. Amennyiben gyógyszerünk a chlamidia ellen is hatásos, az már „ráadás”. Ez utóbbi kívánalomnak is megfelel a Diflocin.

            Magyarországon a Diflocin 10 %-os oldat csak 1000 ml-es kiszerelésben kapható, ez az egyetlen hátránya. Úgy tapasztaltam, hogy egy 100 – 150 db-os galambállományban egy évben 200 ml elegendő a gyógyításhoz, ezért szerencsés, ha több tenyésztő közösen szerzi be a nagy kiszerelésű gyógyszert, melyet aztán szükségleteik alapján felosztanak.

 A gyógyszer javasolt adagja 10 kg élősúlyra 1 ml, ez a gyakorlatban  l liter víz/ 1 ml gyógyszert jelent. A leiratban általános adagként feltüntetett 500 ml / 1000 l töménységben javasolt alkalmazását kevésnek találom tapasztalataim alapján, mivel a gyógyszeres oldat kissé csípős szaga miatt kevesebbet isznak belőle a galambok a megszokottnál.

A felnőtt galamboknál, ha a mycoplasmosisra jellemző lélegzést, a galambok bágyadtságát, étvágytalanságát tapasztaltam ,ötnapos kezelés elégséges volt. A fiatalabb galamboknál, melyeknél súlyosabb tüneteket / szemgyulladás, garatgyulladás / észleltem, hosszabb - több hetes kezelésre is szükség volt. / Lehet, hogy ornithosis miatt? /

            Gyakran előfordul, hogy egy - egy galamb váratlanul megbetegszik, szeme begyullad, nehezítetten lélegzik, ráadásul a gyógyszeres vizet sem fogyasztja el. Az ilyen esetekben nagyon jól bevált a Doxycen retard injekció használata, melyet 0,1 ml / kg dózisban alkalmazok. Az egyszeri injekciós kezelés három napos gyógyszerszintet biztosít, mely idő alatt szinte valamennyi galamb olyan állapotba kerül, hogy utána már itatással kezelhető.

            Bízom benne, hogy ennek a betegségcsoportnak az én felfogásom szerint értelmezése , valamint az általam kipróbált és a fentiekben javasolt gyógyítási módnak  közzétételével gyakorlati segítséget kapnak az állatorvos kollégák és a tenyésztőtársak egyaránt.

 

                                                                                                          Dr.Czeglédy Pál

 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS