Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalmb Tenyésztő Klub

                                                              

 

Üdvözlet

   

    Willkommen

        Witamy

 

 
Képtár

Képtár-- Photos--Fotos

Zdjęcia--фотографии

 
Menü
 
Ideálrajz

                       

                  Ideálrajz

 
Felhívás

Megkérek minden kedves tagot és látogatót, hogy regisztráljon az oldalon, mert így első kézből ismerhetik meg az új információkat.

 Lengyel rövidcsőrű kisszarka

Polnische kurzschnäblige Elster

Standard und Ideal

Katt---Klik

Angol rövidcsőrű link

Rupert Casey  Angol röv csőrű tenyésztő  USA

 
Y

               

 
Galambászlinkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók 2
free counters
 
A bp. rövidcsőrűgalambok eredményei a kiállítási szezonban Dr Czeglédy Pál (2015)

A budapesti rövidcsőrűgalambok eredményei a kiállítási szezonban


Január végén lezárult a budapesti rövidcsőrűgalambok tenyésztői részére a kiállítási szezon, eljött az értékelés ideje. Szembesülni kell a tenyésztőknek az éves munkájuk eredményeivel, illetve az eredménytelenségükkel.
 Az értékelés ismét az én feladatom. Teszem fáradhatatlanul, sokadszor, közel 30 éve rendszeresen. Szükségesnek tartom ezt a munkát, évente elkészíteni, szaklapunkban megjelentetni, annak ellenére, hogy kiállításaink után a klub tagjaival közösen mérleget készítünk. „ A szó elszáll, az írás megmarad.” – azokhoz is eljut, akik nem tagjai a klubnak, de ugyan úgy szeretik ezt a galambfajtát, mint mi. Örülnék annak, ha többeket sikerülne bevonni a szervezett tenyésztésbe. Nagy szükség lenne rájuk, mert kiállításunk rendszeres résztvevőinek száma nem több tíz főnél. Úgy gondolom, hogy kétszer ennyi lehet a galambfajtánkat kedvelő tenyésztők száma. Ez bizony nagyon kevés! Sajnos ezeket a tenyésztőket nem látjuk rendezvényeinken kiállítóként, de még látogatóként is csak ritkán találkozunk velük. Legtöbbször a börzéken bukkannak fel, érdeklődnek, ismerkednek, esetleg vásárolnak egy-két galambot. Bátorítanám őket, hozzák el galambjaikat bemutatóinkra, kiállításainkra, vegyenek példát Gajdos Zoltánról, aki néhány év munkájával saját tenyésztésű galambjaival három kiállításon is jól szerepelt, fekete csőrű fekete tojó galambja két kiállításon is fajtagyőztes lett.
Ezután a hosszúra sikeredett bevezető után a kiállításokon látottakról számolok be. Régi szokásomhoz híven megnevezem a győztes és valamennyi kiváló galamb tenyésztőjét. Úgy gondolom, tenyésztőtársaim megérdemlik, hogy ezzel is elismerjük tenyésztői eredményességüket.
Fiatalgalamb bemutató – Kiskunfélegyháza
2014 augusztus 30-adikán ismét Kiskunfélegyházán került sor a Dr. Szécsényi István Rövidcsőrűgalamb Tenyésztő Klub fiatalgalamb bemutatójára. Az év elején egyes tenyésztők javasolták, hogy Budapesten keressünk helyszínt a bemutatóra. Azzal érveltek, hogy Budapest könnyebben megközelíthető a tenyésztők számára. Ugyanakkor egyikük sem ígérte,hogy helyszínt biztosít és a rendezés teendőit is vállalja. Remélem, ők is belátják, hogy a javaslat önmagában nem segítség.
A fiatalgalamb bemutatót Kiskunfélegyházán ideális körülmények között sikerült megrendezni Kálmán József klubelnöknek. Szépen berendezett kiállítási termet biztosított galambjainknak és a nap programja is zökkenőmentesen lezajlott. Hiányérzetem csak a benevezett galambok alacsony létszáma miatt volt. 85 db, budapesti- és 23 db. ceglédi rövidcsőrű galambot hoztak a tenyésztők.
A sort a fekete csőrű színváltozatok nyitották: 18 db.-ot mutattak be., melyből 15 db.-ot Polecsák Sándor hozott. Díszgólyás, deres, és budai kék galambjai egyaránt színgyőztesek lettek. Kollekciójából kiemelkedett a legszebb címet elért gólyás hímje kitűnő budapesti rövidcsőrű karakterével, tetszett, hogy kistestű, erősen pigmentált bőrű és jól markírozott fejű galamb volt. A budai kékek között is láttam egy nagyon jó karakterű galambot, de ennek színe ez egri kék tojó füstös-fekete színére emlékeztetett.
Meglepően sok, 17 db. fehér galambot állítottak ki a tenyésztők. Úgy tűnik a „piac” , a kereslet mozgatja tenyésztőket és egyre nagyobb létszámban foglalkoznak ezzel a színváltozattal. Nemcsak a létszám volt kimagasló, hanem a galambok minősége is jó volt. Előrelépést tapasztalok. A legszebb fehér címet szoros versenyben Dr.Czeglédy Pál hímje nyerte el. Felhívta magára a figyelmet Dr.Vedrődy Marián kollekciója, 6 db. kistestű, galambot állított ki, melyek közül néhánynál a vékony csőrt lehet kifogásolni.
Jó minőséget képviselt a 12 db. sárga színű galamb is, melyek közül Dr.Vedrődy Marián tojója nemcsak a legszebb sárga, hanem a legszebb fiatal tojó címet is kiérdemelte. Meg kell említeni, hogy Granyák Antal kiállított egy nagyon szép sárga galambot, tojó jelöléssel – tévesen, ugyanis a hím galamb tojóként kevesebb szavazatot kapott és így lemaradt nemcsak a legszebb sárga címről, tenyésztők véleménye szerint a legszebb fiatal hím címet is elhódíthatta volna.
Ismét szép számban hoztak a tenyésztők vörös színű galambot / 14 db. /. Ezek között volt a legtöbb hiányos tollazatú, éretlen fiatal, ezért az összkép nem volt kedvező. Dr. Czeglédy Pál elegáns hímje színgyőztes lett és a legszebb fiatal hím címet is elnyerte.
A piac irányító hatása meglátszott a következő színváltozatoknál, kevés /7 db. / májszínű – győztes Dr.Vedrődy Marián tojója – 7 db. fekete / győztes Dr. Czeglédy Pál hímje/, 3db. feketecsőrű fekete / győztes Gajdos Zoltán hímje /. Feltűnő, hogy ezeket a színváltozatokat egyre inkább hanyagolják a tenyésztők, mivel a külföldi vevők által ezek kevésbé keresettek. A sort 3 db.szívhátú zárta, melyek közül Dr.Czeglédy Pál galambja lett az első. Ebből a színváltozatból is többet láthattunk az előző évek bemutatóin.
Nemzeti Kiállítás –Dabas
A Katalógust nézve mintha az előző évi kiállítás főbb számait láttam volna. 52 db. benevezett galamb / 2013- ban 51 db.,/ 13 db. kiváló , /2013.-ban 14 db. kiváló/. Rövid vélemény: kevés benevezett galamb, megfelelő értékelés – ismét Király István volt a bíráló.
A különböző színváltozatoknál a következőket láttam: a 6 db. fehér színű galamb jó benyomást keltett annak ellenére, hogy a legszebb is csak 95 pontot kapott. Ezek a galambok megfelelő testnagyságú, elegáns budapesti rövidcsőrű karakterű galambok voltak, de hiányzott belőlük az a extra tulajdonság, amely kiválóvá emelte volna őket.
A katalógus szerint 7db. fekete színű galambot állítottak ki a tenyésztők. Sajnos nem különböztették meg a világos csőrű és a fekete csőrű változatot. Ennek következtében aki a katalógusból tájékozódott, nem tudhatta, hogy Gajdos Zoltán galambjai fekete csőrű feketék voltak. Ez a három galamb /kettő közülük kiváló lett/ nagyon szép budapesti rövidcsőrű karaktert képviselt. Szebbek voltak, mint világos csőrű társaik, melyeknél a nem megfelelő csőralakulás nagyon sokat rontott az összképen. A világos csőrűek közül Kellner Lajos hímje lett kiváló. Gratulálok Gajdos Zoltánnak, aki jó érzékkel nyúlt más tenyésztőknél megunt fekete csőrű galambokhoz és egyik tojójával a fajtagyőztes címet is kiérdemelte.
Ismét a vörös kollekcióban láthattuk a legtöbb kiváló galambot. A bemutatott 7 db. galambból Dr.Czeglédy Pál 2 db. hímje és 1 db. tojója kiváló lett. A hímek közül az egyik a fajtagyőztes címet is megkapta. Szépek voltak a sárga színűek is /9db./, de csak Granyák Antal tojója lett kiváló, igaz, egy kivételével minden galamb 94 pontnál többet kapott. Sárga kollekciójával Granyák Antal 380 pontot és „Magyar Mester” címet érdemelt ki. Gratulálok a szép sikerhez!
Nem volt kiemelkedő egyed a májszínűek között, annak ellenére, hogy három galamb is 95 pontot kapott. Úgy láttam, a bíráló elnéző volt ennél a színváltozatnál.
Polecsák Sándor 4db. budai kék , 4 db. díszgólyás és 3 db, deres színű galambot állított ki. Galambjai jó minőségét bizonyítja, hogy 2 db. budai kék, 2 db. díszgólyás és 1 db. deres galambja kiváló lett.
Szívhátúból 3 db. galambot állítottak ki, ezek közül Dr.Czeglédy Pál fekete színű tojója lett kiváló. Említésre méltónak tartom 93 kapott pontja ellenére Szarka János hím galambját, amelyik nagyon elegáns testfelépítéssel, jó fejformával és csőrrel rendelkező galamb, jó alapja lehet egy fiatal tenyésztő állományának.

Klubkiállítás-Cegléd
Ezen a kiállításon is majdnem megegyező volt az előző évi /66 db. / és az idei évi /68 db./ benevezett galambok száma. Ezt a létszámot nagyon alacsonynak tartom, ha tovább csökken, megkérdőjelezhető az önálló klubkiállítás létjogosultsága. A bírálatot Srebro M. Sylver egyedül végezte. 10 db. galambot minősített kiválóra, melléfogást csak egy galamb esetében észrevételeztem. Zavaró volt, mivel a magyar csak tanult nyelve, egyes szakkifejezéseket /pl. kondíció / nem megfelelő szövegkörnyezetben használt, megállapításai nem voltak egyértelműek.
A klubkiállításon a fekete csőrű színváltozatok száma eggyel több volt / 19 db. /, mint a fiatalgalamb- bemutatón. Ezek közül 16 db.-ot Kálmán József mutatott be. Erről a kiállításról Polecsák Sándor galambjai hiányoztak. Sajnálom, hogy ezen színváltozatok két legjobb  tenyésztője „nem mérte össze erejét”. Kálmán József 6 db. díszgólyásából és 2 db . deres galambja közül 1 – 1, 8 db. budai kék galambjából 2 db. lett kiváló. Fiatal deres hímje a  fajtagyőztes címet is megkapta. Gajdos Zoltán ismét elhozott 2db. fekete csőrű feketét., fiatal tojója 96 pontot kapott, s hasonlóan, mint az országos kiállításon, fajtagyőztes lett.

4 db. fehér, majd 7 db. sárga színű galamb következett a sorban. a 11 db. galamb pontátlaga 94 pont volt, átlagos minőségű kollekciónak bizonyult. Véleményem szerint a bíráló nem tévedett a minősítéssel. a kiállított 11db. vörös színű galamb sem volt azonos minőségű az országos kiállításon látott kollekcióval. Dr.Czeglédy Pál 1 db. kiválója mellett,  5 db. galamb csak 92 -93 pontot ért el, mely beszédes kritikája a bemutatott kollekciónak.
A bemutatott 8 db. májszínű és 9 db. fekete- annak ellenére, hogy Kellner Lajos és Dr. Czeglédy Pál 1 – 1 májszínű tojója, valamint Granyák Antal fekete színű tojója kiváló minősítést kapott – nem hagyott mély nyomot a látogatóban. Ebből a két színváltozatból évek óta alig találkoztam rendkívüli példánnyal. A galambok jelentős hányada hegyes, hosszú csőrű, gyengén markírozott fejű, kis testű példány is alig akad közöttük. Az egyetlen világos csőrű kéket Dr. Czeglédy Pál állította ki, mely kiváló minősítést ért el. Ezen a kiállításon nagyon „mutatta magát”, de három hét múlva Kakucson az alsó ketrecsorban beleszürkült a mezőnybe. Említésre méltó, hogy az 5 db. kiállított szívhátú galamb közül hármat fiatal tagjaink, Szarka János és Gajdos Zoltán állított ki.
Gyakran volt beszámolóim tárgya az IKC Kiállítás. Úgy értesültem, ebben a szezonban is volt kiállításuk, de valamilyen ok miatt magyar tenyésztők még nevezési felhívást sem kaptak. Azt hallottam, hogy a hajdani „kemény mag”, az idős tenyésztők / Manfred Haack, Rudy Ottenhoff / egészségügyi problémáik miatt sorra számolják fel állományukat. Azok a tenyésztők, akik a kiállításokon találkoztak ma még aktív tenyésztők galambjaival, arról számoltak be, hogy galambjaik már csak nyomokban viselik a budapesti rövidcsőrűgalambok fajta jegyeit. Szükséges lenne új alapokra helyezni a klub nemzetközi kapcsolatait, kérdés, sikerülhet-e idegen nyelvet beszélő tenyésztők hiányában.
 Kakucs
A B14 Egyesület évtizedek óta a budapesti rövidcsőrűgalamb tenyésztők fellegvára. Az egyesület 50 éves fennállásának Kakucson megrendezett jubileumi kiállításán 7 tenyésztő 42 db. galambbal vett részt. Úgy gondolom, a látottak megérdemlik, hogy feljegyezzük őket.
A kiállítás rendezői –máshol nem tapasztalt módon- vendégként fogadták a tenyésztőket, jóízű”falusi” reggelivel, majd a kiállítás zárása előtt ebéddel kedveskedtek. Sajnálatos, hogy az egyre népszerűbb kiállításra benevezett 1066 db. galamb bemutatása nehézséget okozott a kiállítási tér nagysága miatt. A rövidcsőrűgalambok tenyésztői is jól érezték magukat, kellemesen, gyorsan eltelt a vasárnap délelőtt, melynek során egy show műsor keretében kiválasztották a kiállítás legszebb galambját.
A bemutatott 42 db. budapesti rövidcsőrűgalambot Virág Gábor minősítette megfelelő szigorral. Nagyon örültem, hogy a fiatalgalamb – bemutató után a kiállítási szezonban is találkozhattunk Dr.Vedrődy Marián fehér színű galambjaival. 2 db. kapott kiváló minősítést, sikerük értékét növeli, hogy sem a Nemzet -i, sem a Klub kiállításon nem találtak a bírálók kiváló minőségű fehér színű galambot. Kistestűek, elegánsak voltak, fejük markírozottsága is megfelelt. Engem különösen megfogott a legelső, alul eldugott fiatal tojó, mely igaz, csak 92 pontot kapott, de hihetetlenül jól mutatta a fajta szépségét.
Dr.Czeglédy Pál 2db. kiváló vörös galambja és Kálmán József kiváló budai kék galambjai / 2 db. / és kiváló deres galambja már ismerős volt az előző kiállításokról.
A kiállítás győztes Kálmán József budai kék tojója és Dr.Czeglédy Pál vörös hímje lett. Az említetteken kívül Kálmán József deres hímje fiatal győztes címet, Dr. Vedrődy Marián egyik fehér tojója bírálói díjat kapott.
Ez volt a múlt, most tekintsünk előre! Az MGKSZ elnökségének határozata szerint 2016 évben a budapesti rövidcsőrűgalamb lesz „ az év galambja”. A felkészülést minél előbb meg kell kezdeni, ki kell használnunk a lehetőséget, hogy a Galamb- és Kisállat Magazin minden lapszámában foglalkozni fog a mi galambfajtánkkal. A kiállításokon rendkívüli galambokat kell bemutatnunk, azoknak, akik nem jutnak el látogatóként a bemutatókra, jól sikerült fotókkal kell bizonyítani, népszerűsíteni galambjaink szépségét. Az „írástudók” is sokat segíthetnek, készüljenek ők is!
Azt kívánom minden Tenyésztőnek, hogy munkája legyen eredményes és segítse a budapesti rövidcsőrűgalambokat kedvelők és sikeresen tenyésztők táborának gyarapodását.


                                                                                                                                                                                     Dr.Czeglédy Pál
                                   

 
Látogatók
Indulás: 2009-06-14
 
Óra
 
Vendégkönyv

 
Látogatók a világból
 
Frissítések-New

  

 

Új cikk Czeglédy Pál tollából a menűben

Budapesti rövidcsőrűgalambok a Budapesti- és Bécsi keringőgalambok 5. Európa Kiállításán

Fotók a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti rövidcsőrű galamb bírálatáról

 

 

 

Fotók a dabasi és a ceglédi kiállításról Virág Gábortól

a képtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Fordító oldal
 
Szerzői jog!!!!

 
Galamb

                         

 
foto1

 
Tartalom

Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS